Antena 3 CNN Externe Mapamond Descoperire arheologică rară în SUA: Un craniu uriaș de mastodont, vechi de 13.600 de ani, a fost găsit într-un pârâu din Iowa

Descoperire arheologică rară în SUA: Un craniu uriaș de mastodont, vechi de 13.600 de ani, a fost găsit într-un pârâu din Iowa

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 06:00 21 Aug 2024 Modificat la 10:06 21 Aug 2024
descoperire arheologica mastodont iowa sua
Craniu de mastodont descoperit în Iowa, SUA. Sursa foto: University of Iowa Office of Strategic Communication

Cercetătorii americani au scos la iveală un craniu de mastodont bine conservat, vechi de aproximativ 13.600 de ani, dintr-un pârâu din Iowa - primul găsit vreodată în acest stat, potrivit Live Science.

Descoperirea are loc la doi ani după ce locuitorii din comitatul Wayne, în sudul statului, au raportat că au găsit un os extrem de lung care ieșea din pârâu. La momentul respectiv, arheologii au examinat osul și l-au identificat ca fiind femurul unui mastodont. Acest lucru le-a stârnit interesul și i-a determinat să continue săpăturile în sit în speranța de a descoperi mai multe exemplare ale animalului.

Acum, oamenii de știință au dezvăluit că situl conține un craniu uriaș cu un colțișor încă atașat și alte oase care aparțin probabil aceluiași animal preistoric. Cercetătorii încă lucrează pentru a stabili dacă mastodontul a murit din cauza oamenilor sau dacă aceștia au intervenit în vreun fel asupra carcasei.

„Sperăm cu adevărat să găsim dovezi ale interacțiunii umane cu această creatură, poate vârfurile de proiectil și cuțitele care au fost folosite pentru a ucide animalul și a face tranșarea inițială”, a declarat John Doershuk, director și arheolog de stat la Biroul arheologului de stat al Universității din Iowa, care a participat la săpături.

Mastodonții americani (Mammut americanum) au fost mamifere mari, acum dispărute, înrudite cu elefanții și mamuții. Aceștia erau răspândiți în America de Nord, de la ceea ce este acum Alaska până în centrul Mexicului, între 3,5 milioane și 13.000 de ani în urmă. Au dispărut cu puțin timp înainte de sfârșitul ultimei ere glaciare, în urmă cu aproximativ 11.700 de ani, ca urmare a încălzirii climei și a prădătorilor umani, potrivit Muzeului de Istorie Naturală din San Diego.

Mastodonții erau mai mici decât mamuții lânoși (Mammuthus primigenius), cântărind aproximativ 6 tone (5,5 tone metrice).

Testele arată că mastodontul a trăit în același timp cu unii dintre primii americani care au ocupat zona

Cercetătorii au folosit datarea cu radiocarbon pentru a stabili vârsta craniului mastodontului. Rezultatele lor indică faptul că animalul a trăit în același timp cu unii dintre primii americani care au ocupat zona, ridicând posibilitatea ca animalul să fi interacționat cu oamenii.

Cercetătorii au descoperit artefacte făcute de om la situl pârâului care susțin această ipoteză, inclusiv unelte de piatră, conform declarației. Deși uneltele sunt cu câteva mii de ani mai tinere decât craniul mastodontului, descoperirea confirmă pentru prima dată că oamenii au ocupat pârâul.

„Există, de asemenea, dovezi potențiale pe oasele în sine”, a declarat Doershuk, adăugând că „ar putea exista urme de tăieturi identificabile”.

Cercetări suplimentare sunt în curs de desfășurare pentru a stabili dacă oamenii ar fi putut depune oasele mastodonților în acest pârâu. Arheologii vor preda apoi rămășițele Muzeului Prairie Trails din Corydon, Iowa, pentru o nouă expoziție, potrivit declarației.

×
x close