Antena 3 CNN Externe Mapamond Descoperire arheologică rară, în Egipt: O sabie cu inscripția „Ramses al II-lea” a fost găsită într-o cazarmă veche de 3.200 de ani

Descoperire arheologică rară, în Egipt: O sabie cu inscripția „Ramses al II-lea” a fost găsită într-o cazarmă veche de 3.200 de ani

sabie ramses al ii-lea egipt
Sabie înscripționată cu „Ramses al II-lea”, descoperită în Egipt. Sursa foto: Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities
de Mia Lungu    |    17 Sep 2024   •   06:00

Arheologii din Egipt au dezgropat rămășițele vechi de 3.200 de ani ale unei cazărmi militare care conține o mulțime de artefacte, inclusiv o sabie cu hieroglife reprezentând numele lui Ramses al II-lea, potrivit Live Science.

Structura conține o serie de magazii folosite pentru păstrarea cerealelor și cuptoare pentru coacere. De asemenea, echipa a găsit resturi de ceramică care conțineau oase de animale, inclusiv pești. Mai multe înmormântări de vaci au fost, de asemenea, dezgropate în sit, a declarat, pentru Live Science, Ahmed El Kharadly, un arheolog din cadrul Ministerului Egiptean al Turismului și Antichităților care a condus săpăturile la sit.

În Egiptul antic, vacile simbolizau „puterea, abundența și prosperitatea, deoarece vacile erau venerate ca zeități celeste”, a declarat Ministerul Egiptean al Turismului și Antichităților într-o declarație. Cu toate acestea, El Kharadly crede că, în acest caz, vacile ar fi fost folosite pentru mâncare. El a observat că oasele de vacă au fost găsite într-o zonă de silozuri, în apropierea unui cuptor, „ceea ce confirmă că acestea au fost probabil împărțite în părți și apoi depozitate în silozuri după uscare”, a declarat El Kharadly.

În plus, arheologii au descoperit resturi de arme, inclusiv o sabie din bronz inscripționată cu numele regelui Ramses al II-lea (a domnit între 1279 și 1213 î.Hr.). Sabia a fost găsită într-o cameră mică din cazarmă, în apropierea unei zone în care un inamic ar putea încerca să se infiltreze, un indiciu că această sabie a fost destinată luptei și nu a fost doar pentru spectacol, a declarat El Kharadly.

Ei au găsit, de asemenea, două blocuri de calcar inscripționate. Unul are o inscripție hieroglifică care îl menționează pe Ramses al II-lea, în timp ce celălalt citează un oficial numit „Bay”, a raportat declarația.

Egiptenii antici au amplasat barăcile de-a lungul unui drum militar în nord-vestul Deltei Nilului. Locația sa ar fi permis trupelor să se confrunte cu grupurile care veneau în Delta Nilului dinspre deșertul vestic sau de la Marea Mediterană, se arată în declarație.

Sabia de bronz a fost „probabil oferită unui ofițer de rang înalt ca recompensă regală”

„Este o descoperire importantă pentru înțelegerea strategiei și mai ales a logisticii armatei Egiptului sub Ramses al II-lea”, a declarat Peter Brand, profesor de istorie și director al proiectului Karnak Great Hypostyle Hall la Universitatea din Memphis, Tennessee. Alte situri militare construite de Ramses al II-lea, cum ar fi forturi, au fost găsite în nord-vestul Egiptului, dar nu sunt la fel de bine conservate ca acesta, a declarat Brand, care nu a fost implicat în excavare.

„Armamentul demonstrează că locul era bine înarmat și este posibil chiar să fi fost capabil să producă unele arme la fața locului”, a declarat Brand pentru Live Science. 

Sabia de bronz a fost „probabil oferită unui ofițer de rang înalt ca recompensă regală”, a adăugat Brand, menționând că „numele și titlurile regelui gravate pe ea au sporit prestigiul proprietarului său și au «făcut publicitate» bogăției, puterii și generozității regelui”.

Anthony Spalinger, profesor de clasici și istorie antică la Universitatea Auckland din Noua Zeelandă, care nu a fost implicat în săpături, a declarat că descoperirea sitului corespunde bine cu relatările textuale care indică faptul că un grup numit libieni devenea o amenințare tot mai mare pentru Egipt.

„Fortăreața/garnizoana era menită să controleze intrarea în Egipt”, a declarat Spalinger pentru Live Science.

×
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close