Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperire arheologică rară, în China: Un „dragon” de jad a fost găsit într-un mormânt vechi de 5.000 de ani

Descoperire arheologică rară, în China: Un „dragon” de jad a fost găsit într-un mormânt vechi de 5.000 de ani

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 20:00 14 Oct 2024 Modificat la 20:00 14 Oct 2024
dragon de jad descoperit in chifeng china
Cel mai mare exemplar de dragon de jad creat de cultura Hongshan descoperit vreodată. Sursa foto: Profimedia Images

Cercetătorii din China au descoperit un dragon de jad, în interiorul unui mormânt vechi de 5.000 de ani, potrivit Live Science.

Artefactul are 15,8 pe 9,5 centimetri și a fost găsit într-un mormânt circular care are un altar pătrat chiar la sud de acesta. Rămășițe umane au fost, de asemenea, găsite în mormânt, împreună cu o cantitate mare de ceramică, inclusiv cești, bazine și vase în formă de trepiede.

Este cel mai mare exemplar de dragon de jad creat de cultura Hongshan descoperit vreodată

Mormântul, situat în orașul Chifeng din Regiunea Autonomă Mongolia Interioară din China, are o vechime cuprinsă între 5.000 și 5.100 de ani, datând din perioada în care cultura Hongshan a înflorit în regiune. Oamenii acestei culturi neolitice cultivau plante, construiau orașe cu clădiri mari și realizau artefacte complexe.

Noua descoperire este cel mai mare exemplar de dragon de jad creat de cultura Hongshan descoperit vreodată.

Deși descoperirea este „foarte frumoasă, nu este atât de unică”, a declarat Gideon Shelach-Lavi, profesor de Studii Est-Asiatice la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

El a menționat că artefacte de dragon din jad de dimensiuni similare au fost descoperite în trecut la alte morminte ale culturii Hongshan. El a remarcat, de asemenea, că cercetătorii nu pot fi siguri că dragonul de jad nou descoperit, sau cele descoperite anterior, reprezintă de fapt dragoni. „Nu știm cu adevărat care era semnificația lor în timpul perioadei neolitice, așa că a le numi „dragoni” este anacronic”, a spus Shelach-Lavi.

Locul în care au fost găsite artefactele și rămășițele umane este mai mult decât un mormânt. „Este o structură ritualică care conține, printre altele, morminte ale anumitor persoane”, a declarat Shelach-Lavi. El a menționat că structuri similare au fost găsite în săpăturile anterioare la un alt sit numit Niuheliang.

×
Parteneri
x close