Antena 3 CNN Externe Mapamond Descoperire arheologică inedită: „Oasele oracol” vechi de 3.250 de ani. Cum erau folosite pentru a prezice viitorul, în China antică

Descoperire arheologică inedită: „Oasele oracol” vechi de 3.250 de ani. Cum erau folosite pentru a prezice viitorul, în China antică

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 18:49 11 Noi 2024 Modificat la 07:31 12 Noi 2024
oase oracol china antica
Oasele oracolului erau adesea făcute din carapace de broască țestoasă și din omoplați de bou. Sursa foto: Getty Images

Arheologii au descoperit, până acum, aproximativ 13.000 de „oase oracol”, iar aceste relicve, folosite pentru a prezice viitorul, sugerează dezvoltarea scrisului în China antică.

Ele datează de la sfârșitul dinastiei Shang (aproximativ 1250 î.Hr. - aproximativ 1050 î.Hr.), deși dinastia Shang din epoca bronzului a condus cea mai mare parte din nordul Chinei începând cu aproximativ 1600 î.Hr. - cea mai timpurie dinastie tradițională chineză pentru care există dovezi arheologice.

Potrivit cercetătorilor chinezi, artefactele din oase de oracol au fost adesea dezgropate de fermierii de mai târziu din fostele teritorii Shang, iar multe au fost exhumate în timpul ceremoniilor de înmormântare din fosta capitală Shang, Anyang, în provincia Henan din China.

Sătenii care le-au găsit le considerau oase de dragon

În secolul al XIX-lea, sătenii din apropiere de Anyang au dezgropat oase de oracol pe care le-au considerat „oase de dragon ”, iar un număr mare de oase au fost măcinate pentru medicina tradițională până când au devenit valoroase pentru comercianții de antichități.

Oasele oracol erau adesea făcute din carapace de broască țestoasă și din omoplați de bou. Potrivit arheologilor, un ghicitor sculpta o întrebare în os cu un instrument ascuțit, apoi îl încălzea până când acesta crăpa, apoi pretindea că interpretează crăpăturile.

Oasele de oracol care au supraviețuit sunt cea mai veche formă de scriere chineză existentă. Multe dintre cele aproximativ 5.000 de caractere din „scrierea oaselor oracolului” sunt încă utilizate în limba chineză modernă (unele versiuni ale limbii chineze recunosc zeci de mii de caractere scrise), deși unele caractere nu sunt încă bine înțelese. De asemenea, au fost folosite în divinații pentru casa regală Shang, iar cercetătorii le-au folosit pentru a trasa genealogia regală Shang.

Au fost găsite și oase de oracol anterioare dinastiei Shang, iar în 2003, unii arheologi au declarat că au găsit „oase de oracol neolitice” de acum 8.600 de ani.

Primele rapoarte susțineau că unele dintre caracterele lor erau aceleași cu caracterele Shang. Dar alți experți s-au îndoit de aceste afirmații, menționând că este puțin probabil ca caracterele Shang să fi fost folosite cu mai mult de 5.000 de ani mai devreme decât se credea.

×
x close