Începând cu 1 ianuarie 2025, Elveția va introduce interdicția la nivel național de a ascunde fața în toate locurile publice, prin îmbrăcăminte precum burqa, niqab-uri, dar și cagule și căști.
Legea, care va intra în vigoare în întreaga Confederație, nu reprezintă o noutate absolută, asta pentru că Ticino a fost primul canton care a adoptat această măsură deja în 2016, urmat de St. Gallen în 2019. Introducerea acestor prevederi la nivel federal vine după o lungă discuție politică și o inițiativă populară controversată care și-a găsit aprobarea prin votul favorabil a 51,2% dintre alegători în martie 2021, relatează Il Messaggero.
Conform noii legislații, începând cu 1 ianuarie 2024, va fi obligatoriu ca ochii, nasul și gura să fie vizibile în toate spațiile publice sau private deschise publicului. Interdicția se extinde la orice tip de îmbrăcăminte care acoperă complet fața, precum burqa și niqab, dar și la comportamente precum folosirea măștilor sau a bandanelor care împiedică recunoașterea individului. De fapt, legea nu afectează doar simbolurile religioase, ci se aplică și pentru situațiile cotidiene, cum ar fi participarea la evenimente sportive sau demonstrații în care oamenii își pot acoperi fața, de exemplu din motive de protest.
Cu toate acestea, nu toate situațiile sunt interzise de lege. Există excepții: interdicția nu se aplică în lăcașurile de cult, în timpul carnavalelor sau Halloween-ului, pentru siguranță, sănătate sau condiții climatice particulare. În plus, ascunderea feței va fi permisă în timpul zborurilor companiilor aeriene, în oficiile diplomatice și consulare, precum și din motive legate de artă, divertisment și publicitate. Evenimentele publice, în care oamenii se pot masca, pot fi reglementate și de autoritățile locale, care vor stabili dacă interdicția trebuie aplicată sau nu în funcție de circumstanțe.
Oricine nu respectă această prevedere se va confrunta cu amenzi cuprinse între 100 și 1000 de franci. Amenzile pot fi plătite imediat pe loc, dar dacă contravenientul refuză, se va declanșa o procedură de rutină care ar putea duce la o amendă mai mare. În ciuda severității aparente, autoritățile elvețiene fac cunoscut că obiectivul legii nu este atât de a pedepsi, ci mai degrabă de a garanta siguranța și respectarea principiilor vizibilității și recunoașterii în societate.