Antena 3 CNN Externe Mapamond De ce a fost ținut cadavrul unui bărbat la morgă timp de un an. Familia îl înmormântează abia acum

De ce a fost ținut cadavrul unui bărbat la morgă timp de un an. Familia îl înmormântează abia acum

GettyImages-874072054
„Trebuie să-i oferim înmormântarea pe care o merită”, a declarat fiul său Akinwumi Akinkunmi pentru podcastul BBC Focus on Africa. Foto: Imagine cu caracter ilustrativ/Gettyimages
de R.K.    |    04 Sep 2024   •   14:53

Familia bărbatului care a proiectat steagul național al Nigeriei a decis să îl înmormânteze pe acesta, la un an distanță de la moartea sa. Aceștia au așteptat ca Taiwo Michael Akinkunmi să aibă parte de funeralii de stat, după ce au ținut trupul acestuia la morgă timp de un an.

Taiwo Michael Akinkunmi, care a murit cu un an în urmă, la vârsta de 87 de ani, va fi înmormântat săptămâna aceasta în statul Oyo, unde locuia. Akinkunmi, cunoscut de mulți drept „Mr Flag Man” și a cărui casă a fost pictată în culorile distinctive verde și alb ale drapelului național, a fost un om umil, spune fiul său, pentru BBC.

„Trebuie să-i oferim înmormântarea pe care o merită”, a declarat fiul său Akinwumi Akinkunmi pentru podcastul BBC Focus on Africa. 

După moartea lui Akinkunmi anul trecut, un senator a inițiat o moțiune de succes prin care să i se acorde o înmormântare de stat. Cu toate acestea, nu s-au făcut niciodată planuri și, în timp ce așteptau, familia lui Akinkunmi a plătit 2.000 de naira (1,30 dolari) pe zi pentru a păstra cadavrul la morgă.

Fiul designerului steagului național a spus că în iunie a aflat că Institutul Național de Cultură a fost îndrumat să rezolve înmormântarea de stat.

Dar, în afară de un apel telefonic, el a spus că instituția nu a mai transmis nimic. Simte că dacă ar mai aștepta, ar păta numele tatălui său.

Însă, guvernul statului Oyo a decis să intervină pentru a finanța înmormântarea lui Taiwo Michael Akinkunmi. 

Akinkunmi intrat într-un concurs pentru un nou design înainte de independența Nigeriei de Marea Britanie în octombrie 1960.

În acel moment, studia inginerie electrică la Londra și văzuse un anunț în ziar despre competiție.

Au fost depuse 3.000 de modele, unele foarte complexe.

Modelul lui Akinkunmi a fost unul foarte simplu, cu dungi verticale egale verde-alb-verde - și a înlocuit steagul colonial.

×
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close