Antena 3 CNN Externe Mapamond Cum au ajuns hakerii să controleze electrocasnicele. Un robot de aspirare l-a înjurat pe proprietar

Cum au ajuns hakerii să controleze electrocasnicele. Un robot de aspirare l-a înjurat pe proprietar

N.B.
1 minut de citit Publicat la 16:00 21 Ian 2025 Modificat la 16:00 21 Ian 2025
Un barbat sta intins pe canapea si langa circula un aspirator robot
Pentru a preveni ca dispozitivele inteligente să se transforme în mici spioni care rătăcesc prin casele noastre, este esențial să alegem parole unice și să actualizăm dispozitivele. Sursa foto: Getty Images (poza cu caracter ilustrativ)

Aspiratoarele robot se pot transforma în adevărate sisteme spion în casele utilizatorilor. Roboții sunt vulnerabili, iar dispozitivele Ecovas sunt pline de defecte, de la probleme de Pin până la conexiuni Bluetooth nesigure. Este ușor pentru hackeri să intre în sisteme și să preia controlul, astfel încât roboții devin spioni perfecți în casele noastre.

În Statele Unite ale Americii se înregistrează din ce în ce mai multe cazuri în care aspiratoarele inteligente sunt piratate. De fapt, aspiratoarele inteligente au o istorie lungă de încălcări, piratarea lor este simplă, sistemele de securitate sunt laxe și astfel devin spionii perfecți care se strecoară în tăcere în casele noastre, relatează presa italiană.

Astfel hackerii care sparg aceste sisteme o fac din amuzament sau ca să facă glume proprietarilor, dar şi pentru a capta imagini de la camerele poziţionate pe roboti. Un iRobot Roomba J7 a făcut, de exemplu, o fotografie cu proprietarul său pe toaletă în decembrie 2022, fotografie care a fost apoi încărcată pe Facebook. În Los Angeles, un robot a început brusc să urmărească un câine, în timp ce în El Paso și-a insultat proprietarul în miezul nopții.

Experții în securitate cibernetică au reclamat de multă vreme vulnerabilitățile dispozitivelor inteligente, dar odată cu extinderea Internetului obiectelor (IoT), riscurile de confidențialitate au crescut. "Au hardware puternic, senzori puternici", a spus Dennis Giese, doctorand la Northeastern University, care studiază vulnerabilitățile de securitate din dispozitivele IoT, "În plus pot rula prin casa ta și nu ai cum să le controlezi".

A te proteja nu este ușor. Pentru a preveni ca dispozitivele inteligente să se transforme în mici spioni care rătăcesc prin casele noastre, este esențial să alegem parole unice și să actualizăm dispozitivele. De asemenea, este important să aflați despre politicile de siguranță ale companiilor, chiar dacă reglementările sunt neclare și instrucțiunile dificile. În cele din urmă, în sprijinirea acestui sistem există încă o legislație slabă pe care companiile o pot ocoli prea ușor.

×
x close