Antena 3 CNN High Tech Cum a reușit o femeie superbă, care nu există, să păcălească mai mulți bărbați să-i dea 46 de milioane de dolari

Cum a reușit o femeie superbă, care nu există, să păcălească mai mulți bărbați să-i dea 46 de milioane de dolari

barbat indragostit femeie fatala
Părea o femeie frumoasă, iar convorbirile video pe care le-au purtat au confirmat că noua lor dragoste era reală, spun polițiștii. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    15 Oct 2024   •   17:45

Ea părea a fi o femeie frumoasă și, în mintea bărbaților din Asia, convorbirile video pe care le-au purtat au confirmat că noua lor iubită era reală. Dar poliția din Hong Kong spune că bărbații au căzut pradă unei escrocherii romantice care folosea inteligența artificială deepfake pentru a-și ademeni victimele să renunțe la peste 46 de milioane de dolari.

Luni, într-o conferință de presă, poliția din centrul financiar asiatic a anunțat arestarea a zeci de membri ai presupusei rețele de escrocherii, despre care se spune că a vizat bărbați din Taiwan până în Singapore și India, potrivit CNN.

Poliția a declarat că cei 21 de bărbați și șase femei au fost reținuți pentru acuzații, inclusiv conspirație pentru fraudă, în urma unui raid la presupusul centru de operațiuni al bandei, într-o unitate industrială de 4.000 de metri pătrați din districtul Hung Hom al orașului.

Cum funcționa rețeaua de escroci sentimentali

Cu vârste cuprinse între 21 și 34 de ani, suspecții erau în majoritate bine educați, mulți dintre ei fiind absolvenți de media digitală și tehnologie care ar fi fost recrutați de bandă după ce au urmat universitățile locale, a declarat poliția. Suspecții ar fi lucrat cu specialiști IT din străinătate pentru a construi o platformă falsă de criptomonede, unde victimele erau constrânse să facă investiții, a adăugat poliția.

Deepfakes sunt formate din conținuturi video, audio și de altă natură false și realiste, create cu ajutorul inteligenței artificiale. Tehnologia este adoptată din ce în ce mai mult de persoane care doresc să răspândească dezinformări convingătoare sau escroci online.

Escrocheriile de tipul „măcelărirea porcului” - numite astfel pentru „îngrășarea” victimelor înainte de a le lua tot ce au - reprezintă o industrie ilicită de miliarde de dolari în care escrocii își iau identități online false și petrec luni de zile pregătindu-și țintele pentru a le convinge să investească pe site-uri de criptografie false. Deepfakes reprezintă o armă în plus în arsenalul lor pentru a încerca să convingă țintele nevinovate să renunțe la bani.

Tehnologia deepfake din ce în ce mai realistă a ridicat miza și a pus autoritățile în stare de alertă maximă.

Cum ajungeau bărbații să-i trimită bani „iubitei” lor, cu care se vedeau prin apeluri video

Potrivit poliției din Hong Kong, înșelătoria romantică deepfake începea de obicei cu un mesaj text, în care expeditorul - care se dădea drept o femeie atrăgătoare - spunea că a adăugat din greșeală numărul greșit.

Presupușii escroci stabileau apoi relații romantice online cu victimele lor, încurajând un sentiment de intimitate până când începeau să planifice un viitor împreună.

Potrivit poliției, grupul era foarte bine organizat, fiind împărțit în departamente responsabile pentru diferite etape ale escrocheriei. Aceștia foloseau chiar și un manual de instruire pentru a-i învăța pe membri cum să ducă la bun sfârșit escrocheria, profitând de „sinceritatea și emoția victimei”, a declarat poliția, care a postat părți din manual pe Facebook.

Escrocii aveau un manual cu pași pentru a face un bărbat să se îndrăgostească și să aibă încredere

Printre pași se numără: cunoașterea viziunii despre lume a victimei pentru a crea o persoană „pe măsură”, inventarea unor dificultăți, cum ar fi relații sau afaceri eșuate, pentru a „adânci încrederea celeilalte persoane”. Și, în cele din urmă, crearea unei „viziuni frumoase”, inclusiv planuri de călătorie împreună, pentru a determina victima să investească.

Escrocheria a funcționat timp de aproximativ un an înainte ca poliția să primească informații despre aceasta în jurul lunii august, a declarat poliția. Peste 100 de telefoane mobile, echivalentul a aproape 26.000 de dolari în numerar și o serie de ceasuri de lux au fost recuperate în timpul raidului, a declarat poliția.

×
Parteneri
x close