Antena 3 CNN High Tech Centrala unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din istoria SUA se va redeschide, pentru a alimenta serverele AI ale Microsoft

Centrala unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din istoria SUA se va redeschide, pentru a alimenta serverele AI ale Microsoft

centrala nucleara three mile island sua
Centrala nucleară Three Mile Island din SUA. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    20 Sep 2024   •   19:42

Centrala energetică americană Three Mile Island, locul celui mai grav accident nuclear din istoria SUA, se pregătește să se redeschidă, în timp ce Microsoft caută modalități de a-și satisface nevoile energetice în creștere, potrivit BBC.

Gigantul tehnologic a declarat că a semnat un acord pe 20 de ani pentru a achiziționa energie de la centrala din Pennsylvania, care se va redeschide în 2028, după ce va fi îmbunătățită.

Acordul este menit să ofere companiei o sursă curată de energie, pe măsură ce serverele pentru inteligență artificială (AI), mari consumatoare de energie, se extind.

Planul va fi acum supus aprobării autorităților de reglementare.

„Această centrală a fost una dintre cele mai sigure și mai fiabile centrale nucleare”

Proprietarul centralei, Constellation Energy, a declarat că reactorul pe care intenționează să îl repornească se află lângă unitatea care a fost implicată în accidentul din 1979, dar este „complet independent” de aceasta.

Accidentul nu a provocat răniți sau decese, dar a provocat teamă și neîncredere în rândul publicului american, descurajând dezvoltarea energiei nucleare în SUA timp de decenii.

Cu toate acestea, există un interes reînnoit pentru energia nucleară pe măsură ce preocupările legate de schimbările climatice cresc - iar companiile au nevoie de mai multă energie datorită progreselor în domeniul inteligenței artificiale.

Directorul executiv al Constellation, Joe Dominguez, a declarat vineri analiștilor că acordul a fost un „simbol puternic al renașterii energiei nucleare ca resursă energetică curată și fiabilă”.

„Înainte de a fi închisă prematur din cauza condițiilor economice precare, această centrală a fost una dintre cele mai sigure și mai fiabile centrale nucleare din rețea și așteptăm cu nerăbdare să o aducem înapoi cu un nou nume și o misiune reînnoită”, a spus el într-o declarație în care a anunțat acordul.

Acesta a afirmat că centralele nucleare sunt „singurele surse de energie” care pot furniza în mod constant o „abundență” de energie fără emisii de carbon.

De asemenea, Microsoft a numit acest acord o „piatră de hotar” în eforturile sale de a „contribui la decarbonizarea rețelei”.

Cel mai grav accident nuclear din istoria SUA

La 28 martie 1979, o combinație de defecțiuni mecanice și erori umane a dus la o topire parțială la centrala nucleară din centrul Pennsylvaniei.

Accidentul a avut loc în jurul orei 04:00 în cea de-a doua unitate a centralei Three Mile Island.

Unitatea 1 a centralei - care se va redeschide în cadrul acordului Microsoft - a continuat să producă energie până la închiderea sa în 2019.

Proprietarul de la acea vreme, Exelon, care a divizat Constellation ca o întreprindere independentă în 2022, a declarat că costul scăzut al extracției gazelor naturale a făcut ca electricitatea generată de energia nucleară să devină neprofitabilă.

Constellation a declarat că va investi 1,6 miliarde de dolari (1,2 miliarde de lire sterline) pentru a moderniza centrala, pentru care va solicita aprobarea de a o exploata cel puțin până în 2054.

Redeschiderea centralei ar crea 3 400 de locuri de muncă directe și indirecte și ar adăuga în rețea peste 800 de megawați de electricitate fără emisii de carbon, generând miliarde de dolari în taxe și alte activități economice, potrivit unui studiu realizat de The Brattle Group, citat de Constellation.

Presa locală a relatat la începutul acestei luni că vestea posibilei sale renașteri a atras atenția unor protestatari.

Microsoft nu este singura companie de tehnologie care apelează la energia nucleară pe măsură ce nevoile sale energetice se extind.

La începutul acestui an, Amazon a semnat, de asemenea, un acord care implică achiziționarea de energie nucleară pentru a alimenta un centru de date. Aceste planuri sunt acum analizate de autoritățile de reglementare.

×
Citește mai multe din High Tech
» Vezi toate știrile din High Tech
Cele mai noi știri
Parteneri
x close