Planeta noastră are multe locuri neobișnuite, care par desprinse din altă lume. E și cazul Lacului Natron din Tanzania, unde aproape orice vietate care se apropie de el se transformă în stană de piatră.
Lacul Natron din Valea Riftului este cunoscut ca locul ales pentru reproducerea speciei de flamingo mic, aflată pe cale de dispariție, dar poate deveni un adevărat iad pentru orice alt animal care intră în contact cu apele sale. Apele alcaline au format un adevărat cimitir pentru mii de păsări mici, transmite nbcnews.com.
Lacul are o concentrație extrem de ridicată de sare și sodă caustică, care provin din izvoarele geotermale și din activitatea vulcanică din zonă. Temperatura apei lacului poate ajunge chiar și la 60 de grade Celsius, iar alcalinitatea extremă, cu un pH între 9 și 10.5, îl face un mediu ostil pentru majoritatea viețuitoarelor. Un alt lucru interesant despre acest lac este culoarea sa. Apele sunt de un roșu aprins din cauza cantității de bacterii prezente.
Însă, pe lângă specia de flamingo, și o specie de pește, denumită Alcolapia alcalica, reușește să supraviețuiască în aceste ape.
Creaturile care nu se pot adapta la aceste condiții și care intră în contact cu apa devin stane de piatră.
Fotograful de natură sălbatică Nick Brandt a reușit să surprindă în imagini peisajul parcă desprins din filmele de groază.
În majoritatea imaginilor apar păsări din diferite specii, care sunt bine conservate.
El a reaşezat păsările pietrificate care au ajuns la mal într-o poziţie naturală.
Experții spun că acest fenomen se produce doar în zona lacului.
„Dacă un corp cade în altă parte, se descompune foarte repede, dar pe marginea lacului, se încrustează în sare și rămâne așa pentru totdeauna”, a declarat David Harper, un ecologist de la Universitatea din Leicester, care a vizitat lacul Natron de patru ori.