Cel mai mare aisberg din lume, denumit A23a, a început din nou să se deplaseze după ce a fost prins într-un vortex pentru cea mai mare parte a acestui an, a anunțat vineri British Antarctic Survey (BAS), potrivit BBC.
A23a are o suprafață impresionantă de 3.800 km², de peste două ori mai mare decât Londra Mare, și o grosime de 400 de metri. Acesta s-a desprins de Antarctica în 1986, dar s-a blocat rapid în apropierea coastei, baza sa masivă fiind sprijinită pe fundul Mării Weddell, parte a Oceanului Sudic. A rămas în această poziție mai mult de 30 de ani.
În 2020, aisbergul a început să se deplaseze spre nord. Totuși, în primăvara acestui an, mișcarea sa a fost oprită, fiind prins într-un curent rotativ lângă Insulele South Orkney. Recent, însă, aisbergul a început să se miște din nou spre nord, potrivit BAS.
Dr. Andrew Meijers, oceanograf la BAS, a declarat: „Este incitant să vedem cum A23a se deplasează din nou după perioade lungi de stagnare. Suntem interesați să observăm dacă va urma aceeași rută ca și alte aisberguri mari care s-au desprins de Antarctica.”
Se anticipează că A23a va părăsi Oceanul Sudic și va intra în Oceanul Atlantic, unde apele mai calde îl vor fragmenta în aisberguri mai mici, care se vor topi în cele din urmă.
Cercetătorii de la BAS examinează efectele pe care aceste aisberguri uriașe le au asupra ecosistemelor locale prin care trec. Anul trecut, oamenii de știință de pe RRS Sir David Attenborough au colectat date din apele din jurul A23a.
Laura Taylor, biochimist și membră a echipei, a explicat: „Știm că aceste aisberguri gigantice pot furniza nutrienți apelor prin care trec, creând ecosisteme prospere în zone altfel mai puțin productive. Totuși, nu știm încă în ce măsură dimensiunea, originea sau alte caracteristici ale aisbergurilor influențează acest proces.”