
Acum 78 de ani, oamenii de știință au creat un ceas simbolic – numit Doomsday Clock (Ceasul Apocalipsei) pentru a evalua cât de aproape este omenirea de distrugerea lumii, scrie CNN.
Marți, ceasul a fost setat la 89 de secunde până la miezul nopții – cel mai apropiat punct înregistrat vreodată, potrivit Bulletin of the Atomic Scientists, organizația care a creat acest simbol în 1947. Miezul nopții reprezintă momentul în care omenirea ar face planeta de nelocuit.
În ultimii doi ani, ceasul fusese fixat la 90 de secunde până la miezul nopții, din cauza războiului din Ucraina, riscului unei bombe nucleare, conflictului Israel-Hamas din Gaza și crizei climatice.
Ceasul nu este conceput pentru a măsura cu exactitate amenințările existențiale, ci pentru a stârni discuții despre subiecte științifice complexe, precum schimbările climatice, explică Bulletin of the Atomic Scientists.
„Am mutat ceasul mai aproape de miezul nopții deoarece nu vedem suficiente progrese pozitive în abordarea provocărilor globale, inclusiv riscul nuclear, schimbările climatice, amenințările biologice și avansurile în tehnologiile disruptive, precum inteligența artificială,” a explicat Daniel Holz, președintele Consiliului pentru Știință și Securitate al Bulletin of the Atomic Scientists.
Ce reprezintă Doomsday Clock (Ceasul Apocalipsei)
Bulletin of the Atomic Scientists a fost fondat de oamenii de știință care au lucrat la Proiectul Manhattan, programul secret de dezvoltare a bombei atomice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Inițial, ceasul simboliza exclusiv amenințările nucleare, dar din 2007 a început să includă și criza climatică.
De-a lungul a 78 de ani, ora ceasului a fost ajustată în funcție de cât de aproape consideră experții că se află omenirea de un dezastru global. Ceasul este resetat anual de Consiliul pentru Știință și Securitate al Bulletin, în consultare cu de Sponsori, fondat de Albert Einstein în 1948, cu J. Robert Oppenheimer ca prim președinte. Printre membrii actuali se numără nouă laureați ai Premiului Nobel.
Deși ceasul servește ca un semnal de alarmă privind multiplele crize globale, unii experți pun la îndoială relevanța sa.
„Este o metaforă imperfectă, dar rămâne un instrument important de conștientizare, amintindu-ne, an de an, cât de fragilă este existența noastră pe această planetă”, a explicat Michael E. Mann, profesor la Universitatea din Pennsylvania.
Ce se întâmplă dacă ceasul ajunge la miezul nopții?
Ceasul nu a atins niciodată miezul nopții, iar președinta Bulletin of the Atomic Scientists, Rachel Bronson, speră că acest lucru nu se va întâmpla niciodată.
„Dacă ceasul ajunge la miezul nopții, înseamnă că a avut loc fie un schimb nuclear, fie o catastrofă climatică ce a distrus omenirea. Sperăm să nu ajungem niciodată acolo”, susține Rachel Bronson, președinte și CEO al Bulletin of the Atomic Scientists.
Ce putem face pentru a da timpul înapoi?
Bronson subliniază că, deoarece oamenii au creat aceste amenințări, tot oamenii le pot reduce. Dar acest lucru necesită eforturi serioase și angajament global la nivelul tuturor nivelurilor societății.
Chiar și acțiunile individuale pot avea un impact:
- Reducerea amprentei de carbon prin alegeri de transport și consum responsabil de energie
- Consmulul sezonier și local, reducerea risipei alimentare și conservarea apei
- Discuții deschise despre schimbările climatice și riscurile nucleare pentru a influența deciziile politice
Deși ceasul se apropie de miezul nopții, există speranță: în 1991, după semnarea Tratatului de Reducere a Armelor Strategice (START) între SUA și Uniunea Sovietică, ceasul a fost mutat înapoi la 17 minute până la miezul nopții, cel mai îndepărtat punct de pericol înregistrat vreodată.