Antena 3 CNN Externe Mapamond Ce s-a întâmplat într-o țară din Europa după ce s-a aflat de cazul americanului care s-a trezit în timp ce medicii îi scoteau inima

Ce s-a întâmplat într-o țară din Europa după ce s-a aflat de cazul americanului care s-a trezit în timp ce medicii îi scoteau inima

un barbat cu ochelari de vedere și o femeie cu ochelari de soare razand, in masină
Thomas Hoover și sora lui, Donna Rhorer, după ce a supraviețuit supradozei de droguri și încercării spitalului de a-i preleva organele FOTO: Donna Rhorer
de D.C.    |    22 Oct 2024   •   17:54

Refuzurile privind donarea de organe au crescut spectaculos în ultimele zile în Franţa, a anunţat cu îngrijorare, marţi, agenţia publică însărcinată cu această chestiune, după ce numeroase companii mass-media au publicat o ştire potrivit căreia un pacient american, considerat în moarte cerebrală, s-a trezit pe masa de operaţie chiar înainte ca organele sale interne să fie prelevate.

"Vehicularea acestei informaţii a cauzat mari prejudicii şi a aruncat un oprobriu asupra donării şi transplantului de organe în Franţa", a transmis Agenţia de biomedicină din această ţară, potrivit Agerpres.

Radioul public american NPR a raportat weekendul trecut cazul, ce datează din 2021, al unui bărbat care s-a trezit pe masa de operaţie chiar înainte ca medicii să îi preleveze organele. Pacientul fusese considerat în moarte cerebrală, după o supradoză, de echipa de la un spital din statul Kentucky, unde era tratat.

Mai multe site-uri de ştiri din Franţa au preluat apoi acea informaţie pe parcursul weekendului trecut, cauzând o amplă îngrijorare în rândul publicului, potrivit Agenţiei de biomedicină.

"Am asistat la o creştere netă a numărului de înscrieri în registrul naţional al refuzurilor", a adăugat agenţia franceză, considerând că, după publicarea articolului, aceste înscrieri de refuz au devenit de 10 ori mai frecvente decât erau în mod normal.

Totuşi, situaţia pacientului american "ar fi imposibilă în Franţa", afirmă reprezentanţii Agenţiei de biomedicină.

Procedurile prin care un pacient este declarat mort sunt într-adevăr foarte stricte. Realizate de mai mulţi medici, ele prevăd o serie de examinări medicale, mai ales prin imagistică, şi nu lasă loc pentru nicio îndoială.

Informaţia transmisă de NPR, care nu a putut fi verificată în mod independent de către presa europeană, este de altfel "extrem de suspectă din punctul de vedere al anesteziştilor francezi", a precizat Agenţia de biomedicină.

"Mii de persoane se află în aşteptarea unui transplant care le este vital în Franţa, nu putem să lăsăm să circule o informaţie neverificată şi care poate cauza atât de multe prejudicii pentru aceşti pacienţi", a adăugat agenţia franceză.

Un bărbat s-a trezit pe masa de operație în timp ce medicii îi recoltau inima pentru transplant

Întâmplarea șocantă a avut loc într-un spital din Kentucky, SUA, când un donator de organe s-a trezit pe masa de operație exact în momentul în care medicii se pregăteau să-i scoată inima.

Thomas TJ Hoover a ajuns la Spitalul Baptist Health Richmond din Kentucky în octombrie 2021, după o supradoză de droguri. Medicii au spus că era în moarte cerebrală și au făcut teste pentru a stabili dacă organele lui sunt viabile pentru a fi recoltate, potrivit New York Post.

Una dintre persoanele responsabile cu conservarea organelor a declarat pentru presă că atunci când asistentele l-au dus pe Hoover (36 de ani) în sala de operații, acesta nu părea să fie în moarte cerebrală: „Se mișca vizibil. Și atunci când ne-am dus acolo am văzut că îi curgeau lacrimi. În mod clar, plângea.”

Starea lui a șocat mai multe persoane aflate în sala de operație, iar doi dintre medicii care urmau să facă recoltarea de organe au refuzat să participe la intervenție.

Operația nu a mai avut loc, iar bărbatul trăiește și azi, iar starea lui era relativ bună. În momentul de față, cazul este anchetat de mai multe instituții ale statului, potrivit presei americane.

×
Parteneri
x close