Antena 3 CNN Externe Mapamond "Ce ar fi Franța fără Italia?". Scandal la nivel înalt între Paris și Roma din cauza unei scări dintr-o zonă turistică

"Ce ar fi Franța fără Italia?". Scandal la nivel înalt între Paris și Roma din cauza unei scări dintr-o zonă turistică

Piazza di Spagna. biserica Trinita dei Monti Roma
Franța revendică celebra scară de la Trinità dei Monti de la Roma Foto: Profimediaimages
de N.B.    |    13 Sep 2024   •   12:45

Curtea de Conturi de la Paris a făcut public un raport în care sunt inventariate toate bunurile aparținând Franței. Pe lângă cinci biserici și 13 imobile franceze de la Roma, Franța revendică acum celebrele scări care duc de la Piazza di Spagna către biserica Trinità dei Monti (Scalinata di Trinità dei Monti), o zonă turistică intens frecventată și cunoscută în întreaga lume.

Francezii susțin că scara a fost construită în perioada 1723-1725 cu fonduri franceze și ulterior a fost întreținută și gestionată de "Pieux établissements de la France a Rome", instituție în subordinea Ambasadei franceze de la Vatican. Încredințarea celor cinci biserici de la Roma instituției franceze care le gestionează face parte dintr-un acord internațional bilateral între Franța și Sfântul Scaun.

Conform Tgcom24.mediaset anunțul din partea Curții de Conturi din Franța nu a rămas fără ecouri în Italia, iar reacțiile din partea politicienilor nu au întârziat să apară. Astfel Ministru Turismului din Italia, Daniela Santanchè a făcut declarații dure: "Ce ar fi Franța fără Italia? Nu se pot lipsi de luxul nostru, de operele noastre, de frumusețile noastre. Dar acum exagerează!".

Nu în ultimul rând și vicepreședintele Camerei Deputaților din Italia, Fabio Rampelli a comentat știrea cu sarcasm: "Bine, vom trimite și noi experți la Louvre ca să facă inventarul bunurilor sustrase Italiei de-a lungul istoriei, mai ales în secolul XIX sau dăruite de genii poate obligate să se lipsească de capodoperele care au făcut din Louvre muzeul cel mai vizitat din lume".

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: Italia Franta Trinita dei Monti roma Vatican
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close