Antena 3 CNN Externe Mapamond Buncărele apocalipsei. Americanii bogați își cumpără adăposturi de lux de teama unor războaie sau revolte în SUA

Buncărele apocalipsei. Americanii bogați își cumpără adăposturi de lux de teama unor războaie sau revolte în SUA

buncar
Americanii bogați își cumpără buncăre de milioane de dolari. FOTO Facebook atlassurvivalshelters.com
de Georgiana Marina    |    11 Aug 2024   •   08:00

Americanii bogați pun la punct planul B de supraviețuire în condițiile unei perioade tot mai agitate din punct de vedere politic, iar strategia lor urmărește ori obținerea cetățeniei în țări precum Malta ori cumpărarea unui buncăr fortificat din beton, scrie The Wall Street Journal

„Ei cred că războiul civil sau revoluția se apropie în America”, a declarat CEO-ul Atlas Survival Shelters, Ron Hubbard, care a observat o creștere a interesului pentru aceste buncăre după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump în timpul unui miting din Pennsylvania, în iulie. 

Buncărele „super-luxoase” ale companiei Atlas vin cu îmbunătățiri de înaltă tehnologie: trape antiglonț, uși etanșe pentru protecția la gaz, camere de decontaminare. Cu toate acestea, nu lipsesc nici blaturile din granit și podeaua din stejar. Unele buncăre au tunel de evacuare care poate costa 200.000 de dolari.   

Neliniștea resimțită la nivelul societății actuale trimite cu gândul la temerile din trecut precum amenințarea nucleară din anii 1950 și pandemia de Covid-19 . Cu toate acestea, neliniștea actuală este diferită, deoarece este exacerbată de retorica politică, a spus istoricul de la Universitatea din Minnesota, Elaine May. Cartea ei „Fortress America” studiază tendința americanilor de izolare ca răspuns la amenințările reale pe care le percep. „Ceea ce vedem acum este un nou tip de anxietate, condusă și încurajată de actorii politici”, a spus ea.

 

Un sondaj YouGov realizat a doua zi după tentativa de asasinat a lui Trump a constatat că 67% dintre adulții din SUA cred că climatul politic actual face ca violența motivată politic să fie tot mai crescută. Un sondaj Reuters-Ipsos efectuat cam în aceeași perioadă a constatat că 79% dintre respondenți consideră că SUA „scăpa de sub control”. 

„În acest moment, lumea se clatină și nu se știe spre ce se îndreaptă”, a spus Geoffrey Toledo, un investitor imobiliar care vrea să cumpere un buncăr creat de „Survival Condo” înalt de 15 etaje, amplasat în Kansas. Această fortăreață subterană are o piscină, un lounge și are rezerve de alimente pentru o perioadă de până la cinci ani.

Luna aceasta, Toledo a vizitat unitatea de 1.846 de metri pătrați, la prețul de 2,4 milioane de dolari, împreună cu soția și copiii săi. Unitatea este păzită de persoane înarmate.

„Cererea atinge vârful”

Larry Hall, managerul Survival Condo, a constatat un interes crescut pe măsură ce se apropie alegerile din noiembrie.

Un investitor imobiliar în vârstă de 29 de ani din Arlington, Virginia, vrea să cumpere o unitate mobilată de 950 de metri pătrați, de 1,3 milioane de dolari, ca un potențial refugiu pentru el și iubita lui. „Toată lumea consideră momentul alegerilor unul de criză existențială. Oamenii aud asta destul de mult, iar dacă cel pe care îl votează nu câștigă sunt disperați”, a spus el. 

Atlas Survival Shelters raportează o triplare a vânzărilor de buncăre de la pandemie și protestele violente din 2020. Un avocat din Kentucky a spus că va cumpăra un buncăr Atlas pentru 250.000 de dolari pentru a-și pune la adăpost soția și cei patru copii în caz de război nuclear, război civil, terorism sau alte dezastre. Buncărul de oțel va fi îngropat sub pământ pe o proprietate pe care o deține într-o vale din Apalachi. 

Cu oferte vine și Vivos Group, cu sediul în California, care deține aproximativ 600 de buncăre din beton la prețul de 55.000 de dolari - foste depozite guvernamentale - în Dakota de Sud. Viitorii cumpărători își pot personaliza spațiul inclusiv cu săli de sport. Philippe Briggs, în vârstă de 56 de ani, detectiv de poliție acum pensionat din California de Sud, a închiriat unul dintre buncărele Vivos din Dakota de Sud încă de la pandemie, pentru el, soția sa și cei patru copii ai lor. „Am căutat unde să investim că ne ducem familia dacă s-ar întâmpla ceva rău”, a spus Briggs. 

Complexul Vivos Indiana găzduiește 80 de persoane și este complet mobilat și aprovizionat. „Este ca o navă de croazieră subterană”, a spus un reprezentant a companiei.

×
Subiecte în articol: buncăre SUA razboi investitii
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close