Oficialii chinezi iau în calcul varianta ca Elon Musk să cumpere operațiunile TikTok din SUA, în cazul în care compania nu reușește să evite interzicerea aplicației, scrie Bloomberg.
Oficialii din Beijing vor neapărat ca TikTok să rămână sub controlul companiei-mamă, ByteDance Ltd., iar compania contestă interdicția iminentă printr-un apel la Curtea Supremă a SUA. Totuși, în timpul audierilor din 10 ianuarie, judecătorii au indicat că este probabil să susțină legea. În acest context, oficialii de rang înalt din China au început deja să discute planuri de urgență pentru TikTok, printre care și o variantă care îl implică pe Musk, conform surselor anonime.
Un scenariu discutat de guvernul chinez presupune ca X — platforma fostă Twitter, deținută de Musk — să preia controlul asupra TikTok SUA și să gestioneze cele două afaceri împreună. Având peste 170 de milioane de utilizatori în SUA, TikTok ar putea sprijini eforturile X de a atrage mai mulți advertiseri. De asemenea, Musk a fondat compania de inteligență artificială xAI, care ar putea beneficia de cantitățile uriașe de date generate de TikTok.
În aprilie, Musk a scris că TikTok ar trebui să rămână disponibil în SUA: „În opinia mea, TikTok nu ar trebui interzis în SUA, chiar dacă o astfel de interdicție ar putea beneficia platforma X. Ar fi contrar principiilor libertății de exprimare și cu ceea ce reprezintă America,” a scris el pe X.
Oficialii chinezi nu au ajuns încă la un consens ferm cu privire la modul de acțiune, iar discuțiile sunt în stadii preliminare, mai scrie Bloomberg.
Nu este clar dacă ByteDance știe despre planurile guvernului chinez și despre implicarea TikTok și a lui Musk în discuții. Cert este că înalții oficiali chinezi dezbat planuri de urgență care implică viitorul TikTok în SUA, ca parte a unor discuții mai ample privind colaborarea cu președintele ales Donald Trump, adaugă articolul.
Liderii ByteDance au subliniat în repetate rânduri că prioritatea lor este să conteste legislația americană care impune companiei cu sediul în Beijing să vândă sau să închidă operațiunile din SUA din cauza preocupărilor legate de securitatea națională. Avocații TikTok au argumentat că legislația încalcă drepturile de liberă exprimare garantate de Primul Amendament al Constituției SUA.
Majoritatea judecătorilor Curții Supreme au sugerat că preocupările de securitate națională sunt prioritare față de libera exprimare, deși nu au emis încă o decizie formală. Președintele ales Trump, care va prelua mandatul pe 20 ianuarie, a încercat să amâne interdicția TikTok — care intră în vigoare pe 19 ianuarie — pentru a avea timp să lucreze la negocieri. El a declarat că dorește să „salveze” aplicația, iar speculațiile sugerează că ar putea lua măsuri de ultim moment pentru a evita interdicția.
Separarea operațiunilor TikTok din SUA ar fi extrem de complicată, afectând acționarii atât din China, cât și din SUA, au susținut avocații TikTok în fața Curții Supreme.
O alternativă pentru TikTok ar fi să transfere utilizatorii din SUA către o aplicație similară — cu un alt branding — pentru a evita interdicția, a spus o sursă. Totuși, eficiența unei astfel de mutări rămâne incertă.
Reacția TikTok
Acestea sunt informațiile difuzate de Bloomberg, însă BBC vine cu o poziție a companiei.
TikTok a calificat drept „pură ficţiune” informația căreia China ia în considerare posibilitatea de a permite vânzarea operaţiunilor din SUA ale companiei de social media către Elon Musk, relatează BBC.
TikTok a declarat în repetate rânduri că nu îşi va vinde operaţiunile din SUA. „Nu ne putem aştepta să comentăm o ficţiune pură”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok pentru BBC News.