Antena 3 CNN Externe Mapamond Aplicația Grok a lui Elon Musk provoacă mare îngrijorare. Grok generează imagini 100% false care par reale, și o face gratis

Aplicația Grok a lui Elon Musk provoacă mare îngrijorare. Grok generează imagini 100% false care par reale, și o face gratis

R.K.
2 minute de citit Publicat la 18:35 17 Dec 2024 Modificat la 18:37 17 Dec 2024
imagine cu klaus iohannis generata de inteligenta artificiala
Imagine fake cu Klaus Iohannis, generată de aplicația Grok de pe rețeaua X, la solicitarea Antena3.ro

Instrumentul de Inteligență Artificială al lui Elon Musk, Grok, disponibil gratis pentru toți utilizatorii X din 6 decembrie, provoacă îngrijorare. Este capabil să genereze imagini ultra-realiste cu multe persoane publice, imagini care sunt însă 100% false, scrie BFMTV.

François Bayrou într-o călătorie la Mayotte printre dărâmături, Donald Trump pe un Mario Kart, o întâlnire politică cu Bashar al-Assad. Atâtea imagini pe care nu le-ați văzut niciodată. Nu e de mirare, din moment ce ele nu există.

În realitate, au fost create de la zero de Grok. Instrumentul AI al lui Elon Musk era deja disponibil de un an. Dar până acum, era disponibil doar abonaților plătitori ai X. Din 6 decembrie, instrumentul poate fi folosit gratuit de toți utilizatorii rețelei sociale. Doar faceți click pe „Grok” din meniul aplicației și chatbotul generează text și imagini.

Grok generează imagini ultra-realiste care sunt, de fapt, fake

Problema este că, spre deosebire de alte intrumente AI, Grok este capabil să genereze imagini ultra-realiste cu numeroase personalități. Cu riscul, prin urmare, de a induce utilizatorii în eroare și de a crea dezinformare.

Drept dovadă, pe X, abundă imaginile înfățișând politicieni în situații inexplicabile. Îl putem vedea pe Emmanuel Macron făcând skateboarding, pe Marine Le Pen îmbrățișându-l pe Jean-Luc Melenchon sau chiar pe Taylor Swift cu o banderolă nazistă.

„Pentru publicul larg, va deveni un subiect dacă ai editat imagini și le folosești împotriva fostului partener sau a unei persoane care nu-ți place, poate deveni complicat”, adaugă Véronique Reille-Soult, președintele Backbone consulting.

Singura modalitate de a descoperi înșelăciunea: mențiunea discretă a „Grok”, în dreapta jos a fiecărei imagini generate de inteligența artificială.

„Cei care sunt familiarizați cu generatoarele de imagini AI pot observa destul de bine dacă imaginea este falsă sau nu, dar îmi fac griji pentru noi, simplii muritori, care nu putem”, avertizează un utilizator.

Și situația este puțin probabil să fie reglementată. Elon Musk, proprietarul Grok, a făcut din libertatea de exprimare mantra sa. Prin urmare, nu este necesar să se limiteze această inteligență artificială. Rețineți, totuși, că condițiile generale de utilizare ale lui Grok interzic în mod normal „încurajarea urii, violenței sau a vătămării împotriva unui individ sau a unui grup”. De asemenea, nu este permisă „uzurparea identității unei persoane sau entități”. Reguli care nu par a fi respectate complet.

Antena 3 CNN a cerut Inteligenței Artificiale de pe rețeua X să genereze o imagine cu președintele Klaus Iohannis călare, iar Grok a generat următoarea fotografie, care pare reală, dar este în totalitate falsă:

×
x close