Antena 3 CNN Life Lumea animalelor „Absolut magic": Un duo luminos rar, cu o broască de copac și o ciupercă fantomă, surprinse de un fotograf într-o pădure de pini

„Absolut magic": Un duo luminos rar, cu o broască de copac și o ciupercă fantomă, surprinse de un fotograf într-o pădure de pini

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 19:11 16 Sep 2024 Modificat la 11:33 04 Noi 2024
broasca luminescenta pe o ciuperca fantoma
Fotografia „Când noaptea își revarsă splendoarea”. Sursa foto: Toby Schrapel via Baker Street Festival

O imagine uimitoare cu o broască luminescentă așezată pe o ciupercă fantomă rară, strălucitoare, a câștigat premiul People's Choice pentru concursul anual de fotografie științifică Beaker Street din Tasmania.

În fotografie, o lumină albastră se reflectă în ochii și pielea unei broaște brune biofluorescente (Litoria ewingii), care stă pe o ciupercă fantomă în formă de pâlnie (Omphalotus nidiformis), denumită astfel după strălucirea sa bioluminiscentă stranie din timpul nopții.

Fotograful Toby Schrapel a surprins scena într-o plantație de pini din Tasmania, după săptămâni de căutări ale speciei rare de ciuperci. „Când le-am văzut prima dată împreună, mi-am spus că aceasta este șansa mea de a obține ceva absolut magic”, a declarat Schrapel, pentru Live Science.

Ciuperca fantomă este o ciupercă cu branhii rară, originară din Australia și Tasmania. Acestea au structuri subțiri numite branhii pe partea inferioară a capacului ciupercii care sunt responsabile de dispersarea sporilor.

În timpul zilei, corpul său în formă de trompetă este alb sau maro deschis, dar noaptea, branhiile ciupercii strălucesc în verde datorită unui proces numit bioluminiscență - o reacție chimică între enzime și oxigen care produce lumină, la fel cum strălucește abdomenul licuricilor.

După săptămâni de căutări ale evazivei ciuperci fantomă, Schrapel a primit un pont de la un prieten despre o plantație de pini din Rezervația de coastă Seven Mile Beach.

„Căutam, căutam și, în cele din urmă, am dat peste o broască mică pe un copac, așa că m-am oprit pentru a arunca o privire și a face o fotografie rapidă, apoi am auzit: „Toby, aici este una pe o ciupercă””, își amintește Schrapel.

În acest moment neașteptat, Schrapel și-a dat seama că expunerea pielii amfibianului la lumina ultravioletă (UV) ar dezvălui o strălucire albastră strălucitoare, oferind o șansă rară de a surprinde bioluminiscența de la ciupercă și biofluorescența de la broască într-un singur cadru.

Ce este biofluorescența

Biofluorescența „apare atunci când un organism viu are o suprafață chimică care absoarbe lumina la o lungime de undă și o re-emite la o altă lungime de undă”, a explicat Schrapel.

Biofluorescența și bioluminiscența apar în tot regnul animal, iar în acest caz, broaștele arboricole le pot folosi ca formă de comunicare. Bioluminescența la ciuperci este mai puțin înțeleasă, dar o teorie sugerează că strălucirea moale atrage insectele care împrăștie spori.

Fotografia a fost anunțată drept câștigătoarea premiului People's Choice în cadrul premiului anual pentru fotografie științifică al Beaker Street, pe 8 septembrie. Printre ceilalți finaliști s-au numărat un grup de embrioni de pește roșu de mână (Thymichthys politus) pe cale de dispariție, născuți în captivitate, armura placată a unei alge microscopice și un acarian roșu aprins cu picioare fusiforme.

×
x close