Antena 3 CNN Externe Mapamond Epava unei nave din secolul XIX a fost descoperită în Marea Baltică. Scafandrii, uluiți când au văzut ce era în interior

Epava unei nave din secolul XIX a fost descoperită în Marea Baltică. Scafandrii, uluiți când au văzut ce era în interior

epava unei nave
Epava a fost descoperită în largul coastelor suedeze ale Mării Baltice. FOTO: Getty Images
de Bianca Chirilă    |    24 Iul 2024   •   20:09

Mai mulți scafandri polonezi au anunţat miercuri că au descoperit, în largul coastelor suedeze ale Mării Baltice, epava unei nave din secolul XIX, a cărei cală este plină cu lăzi de sticle cu şampanie şi cu obiecte din porţelan, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Epava este plină cu lăzi cu şampanie, apă minerală şi porţelanuri”, a declarat pentru AFP Tomasz Stachura, şeful grupului de scafandri Baltictech.

Conform acestuia, printre obiectele găsite se află cel puţin 100 de sticle de şampanie.

„Fac scufundări de peste 40 de ani şi se mai întâmplă uneori să găseşti o sticlă sau două... însă să dai peste o epavă cu o astfel de încărcătură, aşa ceva nu mi s-a mai întâmplat niciodată până acum. Exploram locuri noi din pură curiozitate şi atunci am dat peste această epavă”, a mai comentat el.

Descoperirea apei minerale în recipiente sigilate din lut a făcut posibilă determinarea faptului că vasul s-a scufundat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

„Am reuşit să fotografiem un sigiliu pe o sticlă, care s-a dovedit a fi cea a mărcii germane Selters - iar acestea aveau o formă specifică la acea vreme”, a explicat el.

Scafandrii au informat autorităţile suedeze cu privire la descoperirea lor.

Ei au anunţat că nu vor extrage încă şampania de pe epavă din cauza unor restricţii administrative.

„Sticlele de şampanie zac acolo de 170 de ani, aşa că nu mai contează un an în plus, pentru a avea timp să pregătim bine această operaţiune”, a mai adăugat şeful grupului de scafandri polonezi.

×
Subiecte în articol: epava nava scafandri Marea Baltica sampanie
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close