În mai multe ţări europene au avut loc manifestaţii în sprijinul imigranţilor care îşi riscă viaţa pe apele Mediteranei, în speranţa unei vieţi mai bune în Europa.
Se estimează că peste 1.000 de oameni s-au înecat, săptămâna trecută, în naufragiile unor ambarcaţiuni cu refugiaţi. Liderii statelor din Uniunea Europeană se vor întruni de urgenţă, joi, pentru a lua decizii care să pună capăt tragediilor.
Mii de oameni au luat parte, la Paris, la un miting de solidaritate faţă de cauza refugiaţilor care au pierit în Marea Mediterană. Manifestanţii au cerut guvernelor europene să aibă în vedere, în primul rând, salvarea imigranţilor şi nu apărarea împotriva aşa-zisei "invazii" a acestora.
O manifestaţie similară a avut loc şi la Viena. Ca şi la Paris, între participanţi s-au aflat imigranţi africani sau asiatici care au avut norocul să ajungă, teferi, în Europa.
Lozinci de protest s-au auzit şi în portul italian Catania, la sosirea navei care aducea supravieţuitori ai naufragiului de duminică, soldat cu până la 900 de morţi.
Naufragiul de duminică este cel mai grav din ultimii ani, potrivit autorităţilor italiene. Poliţia i-a reţinut, deja, pe căpitanul şi unul din marinarii navei. Tot în Italia au fost arestaţi capii unei reţele de trafic cu fiinţe umane, răspunzătoare pentru un alt naufragiu cu numeroase victime, din 2013.
Un plan de prevenire a unor noi tragedii în Mediterană a fost aprobat de miniştrii de Externe din Uniunea Europeană şi va fi examinat, joi, de şefii de stat şi de guvern ai celor 28 de ţări.
Între altele, refugiaţii ar putea fi autorizaţi să solicite azil la ambasadele ţărilor europene, pentru a nu mai risca o călătorie primejdioasă pe mare.