O manifestaţie de amploare prorusă va avea loc sâmbătă la Doneţk, bastion rusofon din estul Ucrainei, în timp ce tensiunea rămâne ridicată în Crimeea (sud), unde Parlamentul local a decis să se separe de Kiev, relatează AFP, conform
Mediafax.
Doneţk este capitala Donbas, un bastion minier situat la graniţa cu Rusia, de unde este originar preşedintele demis Viktor Ianukovici. De la fuga sa în Rusia, această regiune este afectată de tensiuni puternice între proruşi şi apărătorii unităţii Ucrainei.
Susţinătorii unei ralieri la Moscova au ocupat deja de trei zile administraţia regională şi au înălţat drapelul alb-albastru-roşu înainte de a fi evacuaţi de poliţie, joi dimineaţa. În plus, manifestaţii concurente a două tabere au reunit mii de persoane, degenerând, miercuri seara, într-o bătaie generală.
Semn al faptului că autorităţile iau în serios ameninţarea, justiţia a deschis o anchetă privind "atingerea adusă integrităţii naţionale" împotriva lui Pavel Gubarev, om de afaceri local propulsat lider de proruşi, cu acelaşi titlul ca liderii din Crimeea, care au cerut alipirea la Moscova. El a fost arestat joi şi riscă zece ani de închisoare.
Serghei Taruta, un om de afaceri numit guvernator de noile autorităţi de la Kiev, a reunit vineri reprezentanţii societăţii civile, care au adoptat un text ce face apel la o "Ucraină indivizibilă".
La încheierea unei săptămâni agitate, prim-adjunctul primarului din Doneţk, Serghei Bogacev, vede "semne de stabilizare" graţie arestării liderului prorus. "El îşi păstrează însă susţinătorii în oraş", a adăugat el, contactat de AFP. Oficialul apreciază că mişcarea separatistă este condusă de un "grup mic" cu o influenţă evidentă din partea Moscovei.
Situaţia este în schimb la fel de tensionată în Crimeea, unde vineri, pentru a doua zi consecutiv, observatorii militari ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost împiedicaţi să intre în peninsulă de persoane înarmate şi cu cagule.