Ocupanţii parcului Gezi din Istanbul, de unde a pornit mişcarea de contestare populară, fără precedent în Turcia din 2002, au anunţat sâmbătă continuarea protestelor începute în urmă cu două săptămâni, relatează AFP, conform Mediafax.
"Vom continua rezistenţa împotriva oricărei nedreptăţi în ţara noastră (...) Nu este decât începutul, lupta noastră va continua!", afirmă într-un comunicat postat online organizaţia Solidaritate Taksim, care coordonează manifestanţii.
Premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, declara, vineri, că speră ca protestele de la Istanbul să se încheie până seara, după ce a decis suspendarea proiectului din Parcul Taksim Gezi.
"Sper că se va încheia totul în seara aceasta", a declarat Erdogan într-un discurs rostit la Ankara.
Premierul i-a îndemnat pe protestatari să evacueze rapid zona. "Discutăm de două zile cu reprezentanţi ai manifestanţilor, cu artişti; sperăm să aceste demersuri vor da rezultate. Tinerilor, aţi stat destul timp în parc. Am auzit mesajul vostru. Nu vor mai fi lucrări în parc, deci nu mai este nevoie să rămâneţi acolo", a subliniat premierul turc.
"Vom aştepta decizia finală a justiţiei şi, când va fi luată, vom organiza un referendum şi ne vom conforma rezultatului. Ce altceva pot spune!?", a încheiat premierul turc.
Bilanţul violenţelor care durează de peste două săptămâni în Turcia a ajuns la patru morţi şi peste 5.000 de răniţi. Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi - unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topcu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall - au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.
Protestele antiguvernamentale au izbucnit în 31 mai, la Istanbul, degenerând dintr-o manifestaţie de protest contra intenţiei guvernului de a construi un obiectiv (iniţial a fost vorba de un mall, apoi de o moschee) în parcul Gezi.
Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. De curând, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.