Profesorul de economie de la NYU Stern, a cărui poreclă este „Dr. Doom”, datorită înclinației sale către predicții cumplite, a avertizat că băncile centrale și guvernele „pregătesc scena pentru mama crizei datoriilor stagfaționale în următorii câțiva ani”.
Stagfația este un fenomen economic care se manifestă prin coexistența stagnării economiei, inflației și șomajului.
Rezerva Federală și Trezoreria, împreună cu echivalentele lor din întreaga lume, s-au bazat pe politici fiscale și monetare slabe pentru a stimula creșterea economică în ultimul deceniu.
Ei s-au dublat pe această abordare în timpul pandemiei, cheltuind miliarde de dolari pe cecuri de stimulare și achiziții de obligațiuni și menținând ratele dobânzilor aproape de zero.
Aceste eforturi au umflat și mai mult prețurile acțiunilor, caselor și altor active și, de asemenea, au încurajat împrumuturile agresive, este de părere Roubini.
Economistul a catalogat drept „exuberanță irațională” entuziasmul în jurul criptomonedelor.
El se așteaptă ca o cerere imensă să alimenteze inflația, presiunile de aprovizionare precum protecționismul, destrămarea lanțurilor globale de aprovizionare și atacurile cibernetice asupra infrastructurii cheie, ceea ce va duce apoi la creșterea prețurilor.
Mai mult, guvernele au împrumutat sume mari de bani pentru a-și finanța planurile de stimulare și sunt mult mai îndatorate acum decât acum 50 de ani, a spus Roubini.