Mii de soldaţi francezi şi malieni de deplasează în autovehicule blindate spre Diabaly, un punct strategic, care ieri era înconjurat de rebeli. Raidurile aeriene franceze i-au forţat pe aceştia să se adăpostească în teritoriile deşertice, dar extremiştii islamişti continuă să controleze o suprafaţă vastă din nordul ţării, inclusiv oraşul Gao.
"Au (n.r. rebelii) tăiat toate comunicaţiile. Le e teamă ca nu cumva locuitorii de aici să-i ajute cu informaţii pe militari", a povestit un localnic pentru AFP.
Angajamentul trupelor de la sol vine după cinci zile de bombardament masiv ale Forţele Aeriene Franceze asupra zonelor controlate de rebeli. De asemenea, guvernul francez a anunţat în prealabil că va majora numărul de trupe trimise în zona de conflict, de la 800 de militari, la 2500.
Mulţi specialişti de politică externă susţin că intervenţia din Mali inflamează şi mai mult lumea extremiştilor islamici din lume, iar acest lucru provoacă o vulnerabilitate mai acută a ţărilor occidentale.
"Lansând această campanie, Franţa şi Statele Unite nu fac altceva decât să pericliteze siguranţa lor naţională, pe plan domestic. Extremiştii jihadişti vor fi încurajaţi se declanşeze războiul sfânt, care va intensifica activitatea teroristă pe plan global. Încercarea celor două mari puteri de a stârpi extremismul din Mali, ar putea reprezenta o sabie cu două tăişuri", este de părere Lawrence Freeman, editorialist în redacţia Intelligence Review Magazine.