Potrivit acestui sondaj efectuat de către Institutul Emnid, aproximativ 60% dintre persoanele chestionate declară că sunt împotriva devenirii Turciei membră UE, aproximativ 30% sunt pentru, iar 10% nu se pronunţă.
În plus, 57% dintre persoanele chestionate consideră că dezvoltarea militară şi creşterea economică turce sunt subiecte de preocupare, în timp ce 35% se bucură de influenţa în creştere a Ankarei.
Angela Merkel urmează să înceapă duminică o vizită oficială în Turcia, care include o vizită la frontiera cu Siria, pentru a saluta trupele germane mobilizate în zonă.
Merkel îi va întâlni luni pe preşedintele turc Abdullah Gül şi pe premierul Recep Tayyip Erdogan.
Înainte de plecare, cancelarul s-a declarat în favoarea deschiderii unui nou capitol de negocieri cu Turcia în vederea aderării la UE, într-o înregistrare video publicată sâmbătă pe site-ul său.
Întrebată despre aderarea Turciei la UE, Merkel a răspuns că se poartă negocieri "fără ca rezultatul să fie stabilit dinainte". "Aceste negocieri au întârziat un pic în ultima perioadă, dar sunt favorabilă deschiderii unui nou capitol de negocieri pentru ca să putem avansa un pic", a spus ea.
Merkel a adăugat că ea "crede că este încă de parcurs un drum lung în negocieri". "Deşi sunt sceptică, am aprobat continurea negocierilor de aderare", a mai spus ea.
Turcia a început în 2005 negocierile de aderare la UE, dar acestea întârzie atât din cauza ostilităţii unor ţări ca Franţa şi Germania faţă de o aderare deplină a acestei ţări, cât şi unor blocaje din partea Ankarei.