Antena 3 CNN Externe Majoritatea britanicilor care au votat Brexit vor acum revenirea la libera circulație în schimbul accesului la piața unică

Majoritatea britanicilor care au votat Brexit vor acum revenirea la libera circulație în schimbul accesului la piața unică

G.M.
3 minute de citit Publicat la 10:00 12 Dec 2024 Modificat la 10:00 12 Dec 2024
Ilustrație puzzle harta Europei cu UK scoasă și pusă peste continent.
Majoritatea britanicilor care au votat Brexit vor acum revenirea la libera circulație în schimbul accesului la piața unică. Foto:Getty Images

Majoritatea britanicilor care au votat pentru Brexit ar accepta acum o revenire la libera circulație în schimbul accesului la piața unică, arată un studiu care a constatat, de asemenea, o dorință reciprocă în statele membre pentru legături mai strânse cu Marea Britanie, scrie The Guardian.

Invazia Rusiei în Ucraina și alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA au „schimbat fundamental contextul” relațiilor UE-Marea Britanie, se arată în raportul grupului de reflecție al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR).

„Există un consens remarcabil că este timpul potrivit pentru o reevaluare a relațiilor UE-Marea Britanie”, este concluzia studiului.

Sondajele au vizat peste 9.000 de persoane din Regatul Unit, precum și din Germania, Franța, Italia, Spania și Polonia.  

Creșterea fenomenului migrator în Marea Britanie după 2016 a însemnat că Brexitul nu mai era văzut de susținătorii săi drept răspunsul privind imigrația, sugerează raportul.

Dintre toți alegătorii din Regatul Unit, 68% dintre respondenți ar susține acum libera circulație în schimbul accesului la piața unică.

Un procent similar de britanici au susținut o schemă de mobilitate reciprocă a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani.

Având în vedere circumstanțele globale de astăzi, se spune în raport, Regatul Unit și UE ar trebui să „meargă rapid” pentru restabilirea legăturilor. Acesta a adăugat: „UE și Regatul Unit sunt ambele foarte vulnerabile la evenimentele globale predominante, iar resetarea relațiilor este cel mai eficient mod de a face ambele părți mai puternice”.

Printre alegătorii britanici, a existat un sprijin clar pentru o relație mai strânsă cu UE, 55% spunând că ar sprijini legături mai strânse cu blocul comunitar, în timp ce 10% preferă legături mai reci și 22% doresc să le păstreze așa cum sunt acum.

45% dintre germani au spus că doresc relații mai strânse cu Marea Britanie, precum și 44% dintre polonezi, 41% dintre spanioli, 40% dintre italieni și 34% dintre francezi. Raportul a constatat că aproximativ jumătate dintre britanici consideră că o legătură mai mare cu UE este cea mai bună modalitate de a susține economia Regatului Unit (50%), de a consolida securitatea (53%), de a gestiona eficient problema migrației (58%), de a aborda schimbările climatice (48%), de a permite Ucrainei să facă față Rusiei (48%) și Marii Britanii să facă față SUA (46%) și Chinei (49%).

Revenirea lui Donald Trump la Casa Albă apropie deja Europa şi Marea Britanie, de teama tensiunilor comerciale şi de apărare

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, nu şi-a început încă mandatul, dar Marea Britanie şi Uniunea Europeană îşi intensifică cooperarea pentru a preveni eventualele tensiuni comerciale şi de apărare care ar putea apărea sub noua conducere americană, transmite CNBC.

Cancelarul britanic, Rachel Reeves, a vizitat luni Bruxelles-ul pentru a se întâlni cu omologii săi din UE, marcând prima astfel de reuniune de la ieşirea Regatului Unit din blocul comunitar în 2020.

Paschal Donohoe, preşedintele Eurogrupului, a descris întâlnirea ca fiind doar începutul unui dialog promiţător.

”Într-o lume marcată de tulburări, există un sentiment larg împărtăşit că avem interese şi valori comune,” a declarat un oficial al UE pentru CNBC, menţionând Ucraina, China şi Statele Unite ca teme centrale ale discuţiilor.

Reeves a subliniat înainte de reuniune trei domenii cheie de colaborare: sprijinirea Ucrainei, promovarea comerţului liber şi întărirea parteneriatelor economice bilaterale.

Deşi detaliile precise ale conversaţiilor nu au fost făcute publice, noi întâlniri pentru aprofundarea acestor teme au fost deja programate.

Premierul britanic, Keir Starmer, continuă propriile discuţii cu UE, urmând să găzduiască joi o întâlnire cu preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, şi să participe la un summit al liderilor UE în 2025.

Relaţiile dintre Regatul Unit şi UE au fost tensionate după Brexit, dar noul guvern laburist, instalat în iulie, doreşte să refacă legăturile şi să reducă confruntările din ultimii ani.

Reeves a declarat că vizita sa nu urmăreşte renegocierea acordurilor de ieşire din UE, ci reconstruirea încrederii dintre părţi.

Această cooperare sporită vine pe fondul îngrijorărilor legate de potenţialele politici protecţioniste ale administraţiei Trump, inclusiv posibile tarife impuse ţărilor europene şi reducerea sprijinului pentru Ucraina.

Ignacio García Bercero, expert în relaţii comerciale la think tank-ul Bruegel, a subliniat importanţa unei abordări comune între Regatul Unit şi UE în raport cu SUA, pentru a evita tensiunile şi a promova o relaţie coerentă.

 

 

 

×
x close