Antena 3 CNN Externe Maia Sandu, discurs în Parlamentul European: "Am auzit din biroul meu bombele căzute asupra regiunii Odesa"

Maia Sandu, discurs în Parlamentul European: "Am auzit din biroul meu bombele căzute asupra regiunii Odesa"

Silvia Preda
1 minut de citit Publicat la 16:24 18 Mai 2022 Modificat la 17:44 18 Mai 2022
Maia Sandu
Maia Sandu, discurs în Parlamentul European: "Am auzit din biroul meu bombele căzute asupra regiunii Odesa" Sursa foto: Hepta.ro

În discursul său, Maia Sandu a criticat Federația Rusă pentru invazia Ucrainei. "Acest război a fost provocat de Rusia, care vrea să redeseneze regiunea, să acapareze teritorii", a spus Maia Sandu.

Potrivit ei, războiul Rusiei contra Ucrainei a avut ca scop să transforme Ucraina într-o anexă a sa. 

"În 24 februarie, Moldova s-a trezit într-o altă lume. Am auzit din biroul meu bombele căzute asupra regiunii Odesa", a declarat președintele Republicii Moldova.

"Populația Moldovei a crescut cu 4% în două luni, e vorba despre refugiații ucraineni. Mare parte sunt copii.

Poporul moldovean e alături de Ucraina, sunt prietenii și frații noștri. Condamnăm agresiunea Rusiei și susținem integritatea teritorială", a mai spus Maia Sandu.

"Noi facem parte din Europa, valorile Uniunii Europene sunt valorile noastre", a spus Maia Sandu în plenul Parlamentului European.

"Acordarea statutului de țară candidat pentru Moldova este decizia cea bună", a adăugat ea.

"Deși există provocări, Moldova e hotărâtă să rămână o parte a lumii libere. Noi facem parte din Europa, valorile UE sunt valorile noastre. (...) Vă cer sprijin pentru Moldova, pentru cei care doresc să-și păstreze democrația și libertatea. E un lucru important și pentru Europa, pentru a avea un partener stabil și care să contribuie la pace în vecinătatera estică. În același timp, independența noastră, dezvoltarea pașnică, reformele economice și politice trebuie să aibă o ancoră. Această ancoră este perspectiva clară de aderare la UE", a mai spus în plenul Parlamentului European Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

"Suntem o țară europeană, cu o limbă europeană, o istorie europeană și un sistem politic european. Cel puțin o treime dintre noi suntem deja cetățeni europeni, iar diaspora noastră se află în rândul dumneavoastră. Probabil că ne-ați întâlnit. (...) Suntem europeni. Dorim să facem reforme pentru a întâri statul de drept și sistemul de justiție liber de corupție și independent. Economia și comerțul sunt din ce în ce mai conectate pe piața europeană. Pentru noi e extrem de important, pentru că UE reprezintă un proiect de pace. Nu suntem naivi să credem că aderarea se face peste noapte, dar nu încercăm să găsim scurtături. Respectăm principiul meritelor", a mai spus Maia Sandu.

În 5 mai, Parlamentul European a votat rezoluţia prin care solicită acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE pentru Republica Moldova.

Maia Sandu va promova agenda europeană a Republicii Moldova și joi, la Paris, unde o să discute cu președintele Emmanuel Macron.

 

×
x close