Mulți dintre soldații ucraineni sunt epuizați după trei ani de lupte, iar întrebarea este dacă țara poate să mai suporte încă un an de război, scrie BBC. Forțele Kievului rezistă încă atacurilor rușilor în est, dar sunt înconjurate și rezistă cu greu în apropierea orașului Kurakhove – scena unora dintre cele mai intense lupte din ultimele săptămâni.
În jurul Kurakhove, rușii atacă din trei direcții. BBC a stat de vorbă cu câțiva dintre soldații ucraineni care luptă acolo: un bucătar, un mecanic, un programator IT și un artist. Un grup de prieteni cu opinii nonconformiste, unii se numesc anarhiști. Toți s-au oferit să lupte.
Surt, comandantul lor în vârstă de 31 de ani, s-a alăturat armatei la scurt timp după invazia Rusiei. A crezut că războiul va dura trei ani. Acum, spune el, se pregătește mental pentru încă zece ani de luptă.
Toți știu că Donald Trump vrea să pună capăt războiului. Volodimir Zelenski și Vladimir Putin susțin că sunt și ei pregătiți pentru discuții, dar ideea unui acord viabil pare greu de imaginat. Până acum, este vorba doar despre discuții.
„Trump este o persoană destul de ambițioasă și cred că va încerca să o facă (să aducă pacea – n.r.)”, spune el. Dar își face griji cu privire la rezultatul oricăror negocieri. „Suntem realiști, înțelegem că nu va fi dreptate pentru Ucraina – mulți vor trebui să accepte că locuințele le sunt distruse de rachete și obuze, că cei dragi le-au fost uciși, iar acest lucru va fi greu”.
La rândul său, bucătarul Serghei crede că negocierile ar îngheța temporar războiul – „iar conflictul se va relua într-un an sau doi”. Recunoaște că situația actuală „nu este bună” pentru Ucraina și e gata să continue lupta.
Davyd, artistul, crede că Trump este îngrijorător de imprevizibil. „Ar putea fi fie foarte bun, fie foarte rău pentru Ucraina”, spune el.
Unitatea petrece o săptămână pe front și următoarea se odihnește. Dar chiar și atunci când se odihnesc, soldații continuă să se antreneze, pentru că, spun ei, se mențin motivați.
Cu toții se antrenează pe un câmp înghețat. De curând li s-a alăturat Denys, un voluntar din Germania. „Mi-am pus întrebarea – aș putea trăi într-o lume în care Ucraina nu există? Dacă nu încerci, atunci cu siguranță vei pierde. Cel puțin voi muri încercând să câștig”.
Denys crede că Uraina ar trebui să ia în considerare o încetare a focului. El crede că victimele Ucrainei sunt mai mari decât cele recunoscute oficial – peste 400.000 de morți și răniți. O continuarea a mobilizării populației nu ar rezolva problema, susține el.
Epuizarea din cauza războiului se vede cel mai bine în Dnipro, al treilea oraș ca mărime al Ucrainei, atacat constant de rachete și drone rusești. Sirenele de raid aerian sună intermitent, zi și noapte.
O femeie din Dnipro, Ludmyla, spune că ajutorul primit e insuficient: "De aceea trebuie să stăm și să negociem".
"Nu există un răspuns ușor de găsit. Mulți dintre soldații noștri au fost uciși. Au luptat pentru ceva - pentru teritoriile noastre. Dar vreau să se încheie războiul", afirmă Kseniia.
Unele dintre cele mai puternice cereri pentru încetarea focului vin de la cei care au fost forțați să fugă de război. Într-un adăpost organizat într-un fost cămin studențesc, un grup de patru femei în vârstă își amintesc despre casele pe care le-au lăsat în urmă.
Valentyna, în vârstă de 87 de ani, spune că nu a luat nimic când a plecat dar că a primit pantofi, haine și mâncare. „Este bine să fii oaspete, dar e mai bine să fii acasă”, spune ea.
Casa ei se află acum pe teritoriul ocupat de ruși. Toate cele patru femei vor negocieri pentru pace. Însă Mariia, în vârstă de 89 de ani, spune că nu știe cum se vor putea „privi în ochi” ambele părți după iadul pe care l-au comis”. Ea adaugă: „Este clar că nimeni nu va câștiga militar, de aceea avem nevoie de negocieri”.
Dacă vor fi negocieri, aceste femei ar putea avea cel mai mult de suferit, deoarece Ucraina ar putea fi nevoită să cedeze teritorii în schimbul păcii.