Antena 3 CNN Externe Mai multe personalităţi libaneze care se opun regimului sirian au primit ameninţări cu moartea

Mai multe personalităţi libaneze care se opun regimului sirian au primit ameninţări cu moartea

M.T.
1 minut de citit Publicat la 10:22 06 Ian 2014 Modificat la 10:22 06 Ian 2014
Mai multe personalităţi libaneze care se opun regimului sirian au primit ameninţări cu moartea
Mai mulţi politicieni şi jurnalişti libanezi ostili regimului sirian şi aliatului său din Liban, mişcarea Hezbollah, au fost ameninţaţi cu moartea în ultimele zile, informează AFP, citată de Mediafax.

Ameninţările vin la nici două săptămâni de la atentatul de la Beirut, care a ucis opt persoane, printre care şi fostul ministru de Finanţe şi membru al Coaliţiei 14 Martie (antisiriene) Mohammad Chatah.

Potrivit agenţiei oficiale libanze ANI, deputata Sethrida Geagea, membră a Coaliţiei 14 Martie şi soţia liderului partidului Forţele Libaneze, Samir Geagea, a primit mai multe ameninţări.

De asemenea, alţi doi colegi ai deputatei au confirmat că aceasta a primit „ameninţări la viaţa sa”, fiind în acelaşi timp insultată.

Serviciile de securitate au dat asigurări că „vor lua măsurile necesare” pentru identificarea persoanelor care au sunat-o pe Sethrida Geagea.

Şi alte personalităţi au primit ameninţări similare, printre acestea numărându-se fostul ministru de Interne Ahmad Fatfat, prezentatorul de televiziune Nadim Koteich şi jurnalista May Chidiac, care deja a supravieţuit unei tentative de asasinat.

Toate personalităţile ameninţate au în comun faptul că se opun preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi mişcării şiite libaneze Hezbollah.

Potrivit unor informaţii apărute în presă, politicianul Khaled Daher, un critic virulent al regimului sirian, a primit de asemenea ameninţări cu moartea.

Atentatul care a avut loc la 27 decembrie şi în care a murit Chatah este ultimul dintr-o serie de asasinate care s-au soldat cu moartea a nouă personalităţi contestatare ale regimului de la Damasc, printre care fostul premier Rafic Hariri, ucis în februarie 2005.

Siria, care a exercitat o tutelă asupra Libanului timp de 30 de ani, şi mişcarea Hezbollah neagă orice legătură cu aceste asasinate.

Un Tribunal special pentru Liban (TSL), înfiinţat de ONU la cererea Libanului, urmează să-i judece pe membri ai Hezbollah, inclusiv pentru atentatul care s-a soldat cu viaţa lui Rafic Hariri şi a altor 22 de persoane, în februarie 2005.

Patru membri ai Hezbollah au fost iniţial inculpaţi şi procesul lor urmează să înceapă la 16 ianuarie. Un al cincilea suspect a fost anunţat la 10 octombrie.

×
Parteneri
x close