„Dacă situaţia din Siria nu s-ar fi stabilizat, ar fi izbucnit un al treilea război mondial. Iată ce ne-a permis Vladimir Putin să evităm”, a declarat într-o conferinţă de presă Beslan Kobahia, un responsabil al unei organizaţii ruse dedicate „uniunii spirituale şi cooperării dintre popoarele lumii”, care s-a aflat la originea iniţiativei.
Iosif Kobzon, deputat şi cântăreţ celebru din epoca sovietică, a susţinut iniţiativa.
„Sunt supărat că Barack Obama, care a iniţiat şi aprobat agresiuni precum cele comise în Irak şi Afganistan, a primit acest premiu, iar Vladimir Putin al nostru, nu”, a spus Kobzon.
„Preşedintele nostru, care a făcut totul pentru a opri războiul, merită acest premiu mai mult”, a apreciat cântăreţul în vârstă de 76 de ani, supranumit uneori de media "Frank Sinatra rus".
„Vladimir Putin este un om politic înţelept şi echilibrat, ceea ce corespunde statutului de laureat al Premiului Nobel”, se arată în textul propunerii, trimis la Oslo pe 16 septembrie.
Nominalizările pentru această distincţie sunt făcute, în general, în baza unor propuneri argumentate şi detaliate, emise de membri ai Adunărilor naţionale sau ai Congreselor legislative, însă şi de cercuri de profesori universitari în domeniul geopoliticii, dreptului sau ştiinţelor politice, precum şi de foşti laureaţi ai premiului, precizează agenţia de presă franceză.
Laureatul Premiului Nobel pentru Pace din 1990, fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov, foarte critic la adresa lui Vladimir Putin, nu s-a asociat acestei iniţiative.
Kremlinul nu este la curent cu iniţiativa, a declarat purtătorul de cuvânt al acestuia, Dmitri Peskov, citat de agenţia ITAR-TASS.
Preşedintele american Barack Obama a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2009, pentru că a „creat un nou climat în politica internaţională”.