Antena 3 CNN Externe MAE rus: Moscova nu consideră NATO o sursă de ameninţare

MAE rus: Moscova nu consideră NATO o sursă de ameninţare

MAE rus: Moscova nu consideră NATO o sursă de ameninţare
23 Apr 2009   •   14:55

Rusia percepe NATO nu ca pe o ameninţare, ci ca pe unul dintre factorii cheie ai securităţii euro-atlantice, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

"Rusia nu vede NATO a priori drept o sursă de ameninţare. Pentru noi, NATO reprezintă unul dintre factorii cheie obiectivi, care determină starea de securitate în regiunea euro-atlantică, inclusiv la frontierele noastre", a spus Lavrov, citat de RIA Novosti.

În acelaşi timp, ministrul rus de externe a subliniat că Moscova le expune deschis deschis partenerilor din NATO preocupările sale, inclusiv în ceea ce priveşte extinderea Alianţei.

"Evident că Rusia nu poate ignora apropierea infrastructurii militare a statelor membre NATO către frontierele sale: lărgirea blocului militar este însoţită de efectuarea unor patrule aeriene, modernizarea de aerodromuri, crearea unor baze noi pe teritoriile noilor state membre", a spus Lavrov. Toţi aceşti factori vor fi luaţi în considerare de Rusia în stabilirea politicii externe şi planificarea militară pentru asigurarea securităţii naţionale, a adăugat el.

Rusia a anulat zilele trecute o reuniune cu NATO la nivel de şefi de Stat Major, cel mai probabil din cauza exerciţiilor militare organizate de Alianţă în Georgia, ale cărei aspiraţii de aderare la NATO nu sunt deloc văzute cu ochi buni la Moscova. Preşedintele rus Dmitri Medvedev a calificat săptămâna trecută aceste exerciţii ca fiind "periculoase" şi "eronate".

Pentru a detensiona situaţia, NATO i-a propus miercuri Rusiei să trimită observatori la manevrele din Georgia de luna viitoare. Potrivit NATO, exerciţiile vor avea loc la 20 de kilometri est de Tbilisi, capitala Georgiei, şi au scopul de a îmbunătăţi coordonarea între statele membre NATO şi ţările partenere. "Acest scenariu se bazează pe o operaţiune fictivă de reacţie la o criză, condusă de NATO şi cu mandat ONU", a precizat Alianţa.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Serghei Lavrov
Cele mai noi știri
Parteneri
x close