"Măsurile noastre, controalele sunt complet legale şi simetrice. Suntem obligaţi să le efectuăm pentru că ne aflăm sub jurisdicţia Schengen şi nu putem să renunţăm la ele", a spus un reprezentant al diplomaţiei iberice.
Ieri, premierul iberic, Mariano Rajoy, declarase că se vor lua "toate măsurile necesare" pentru protejarea intereselor spaniole în Gibraltar, teritoriu aflat sub administraţie britanică.
În prealabil, Londra anunţase deja că va trimite în regiune vase militare de război.
Comunicatul Externelor de la Madrid adaugă că se are în vedere formularea unor reclamaţii oficiale adresate Consiliului de Securitate ONU şi Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga.
Disensiunile dintre Spania şi Marea Britanie au apărut după ce autorităţile de la Madrid au sporit controalele de la frontiera cu Gibraltar, fapt ce a dus la un timp de aşteptare ce în unele cazuri a ajuns şi la şapte ore.
Oficiali ai administraţiei britanice susţin că inspecţiile vamale suplimentare "au motive politice şi sunt total disproporţionate".
Marina Regală Britanică va trimite în Strâmtoarea Gibraltar un portavion, HMS Illustrious, şi două fregate. Acestea vor patrula în regiune pentru următoarele patru luni şi vor participa la diverse exerciţii desfăşurate în Marea Mediterană şi Golful Persic.
Presa iberică consideră că aceste manevre militare sunt metode de intimidare. În replică, ministrul Apărării britanic, Philip Hammond, a declarat că dislocarea acestor forţe "este o simplă rutină, planificată cu mult timp în urmă".
Gibraltar face parte din Teritoriile Externe Britanice (British Overseas Territories) şi se află pe lista de aşteptare a ONU, privind decolonizarea.
În prezent sub tutela Londrei, petecul de pământ a fost confiscat Spaniei în 1713, iar de atunci reprezintă un măr al discordiei constant pentru cele două state vest-europene.