Peste două milioane de oameni au ieşit în stradă, sâmbătă, la chemarea Partidului Popular de opoziţie, pentru a denunţa aşa-zisa ?blândeţe? a guvernului socialist faţă de mişcarea separatistă bască ETA. Partidul Popular susţine că manifestaţia a fost cea mai importantă de la revenirea democraţiei în Spania, acum mai bine de 30 de ani. Participanţii veniţi din toată ţara au defilat, pe marile bulevarde ale capitalei, purtând drapele naţionale şi panglici albastre - emblema acţiunii de protest. Demonstraţia s-a desfăşurat sub lozinca ?Spania pentru libertate, nici o concesie în plus pentru ETA?.
Protestul a fost declanşat de trecerea în stare de arest la domiciliu a activistului ETA, Jose Ignacio de Juana Chaos, aflat de câteva luni în greva foamei şi condamnat pentru 25 de asasinate. Guvernul susţine că a fost nevoit să-l scoată din închisoare pentru a-l împiedica să-şi continue greva până la moarte şi să devină, astfel, un martir al separatiştilor.
Premierul Zapatero a reamintit că, în trecut, şi guvernele Partidului Popular au eliberat înainte de termen sute de militanţi ETA condamnaţi. Dialogul cu ETA a fost oprit la sfârşitul anului trecut, după atentatul de la aeroportul din Madrid, soldat cu două victime.
Manifestaţiile au loc la 3 ani de la atentatele de pe 11 martie 2004, din gara Atocha, unde au fost ucişi 191 de oameni şi alţi 1400 răniţi într-o serie de de explozii simultane. Atunci, 10 bombe au fost detonate, cu ajutorul telefoanelor, în patru trenuri pline cu pasageri. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în capitala Spaniei s-au numărat şi 16 români. Verdictul pentru cele 29 de persoane judecate pentru aceste atentate. va fi pronunţat în luna octombrie şi ar putea ajunge la 30.000 de ani de închisoare.
Antena 3