Antena 3 CNN Externe Macron se îndreaptă spre Kiev după discuția cu Putin

Macron se îndreaptă spre Kiev după discuția cu Putin

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 13:00 08 Feb 2022 Modificat la 13:00 08 Feb 2022
Emmanuel Macron
Sursa foto: Getty Images

Macron urmează să se întâlnească cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, deoarece temerile unei posibile invazii rusești cresc. Moscova a adunat peste 100.000 de militari în apropierea granițelor cu Ucraina, dar insistă că nu are de gând să atace Ucraina.

Liderii occidentali s-au angajat în ultimele săptămâni în diplomație la nivel înalt în speranța de a reduce tensiunile și de a preveni un atac.

Macron s-a întâlnit luni cu președintele rus Vladimir Putin pentru discuții care au durat mai mult de cinci ore. După îndelungata întâlnire, cei doi lideri au subliniat necesitatea mai multor discuții, înregistrând totodată dezacordurile.

Putin a remarcat că SUA și NATO au ignorat cererile Moscovei, dar și-a semnalat disponibilitatea de a continua negocierile.

El a avertizat, de asemenea, că aderarea Ucrainei la NATO ar putea declanșa un război între Rusia și alianță. „Dacă Ucraina devine membră NATO și încearcă să revendice Crimeea, țările europene vor fi automat atrase într-un conflict militar cu Rusia”, a spus Putin, menționând că „nu vor exista câștigători”.

Macron a spus că a avut o discuție „substanțială, profundă” cu Putin, cu accent pe condițiile care ar putea ajuta la detensionare.

„Am încercat să construim elemente convergente”, a spus el. „Zilele următoare vor fi cruciale și vor fi necesare discuții profunde împreună.” El a adăugat că este de datoria Europei să găsească o soluție pentru a încerca să reconstruiască legăturile de bună vecinătate cu Rusia.

La Washington, cancelarul german Olaf Scholz s-a întâlnit luni cu președintele american Joe Biden. Scholz va călători și la Kiev și Moscova în perioada 14-15 februarie.

Biden a promis că gazoductul Nord Stream 2 Rusia-Germania, care a fost finalizat, dar nu funcționează încă, va fi blocat „dacă Rusia invadează, asta înseamnă că tancuri și trupe care trec din nou granița cu Ucraina”. Mișcarea ar dăuna Rusiei din punct de vedere economic, dar ar cauza și probleme de aprovizionare pentru Germania.

Scholz a avertizat Moscova că „s-ar putea întâmpla mult mai multe decât au calculat ei înșiși” în cazul unei invazii.

Marți, premierul britanic Boris Johnson a avertizat Rusia că invadarea Ucrainei nu va face decât să întărească NATO, dar a spus că încă mai crede că „diplomația bazată pe principii” ar putea dezamorsa criza.

Johnson și-a îndemnat aliații să finalizeze planurile pentru sancțiuni economice grele care ar intra în vigoare dacă Rusia va trece granița cu Ucraina.

El a spus că Regatul Unit este pregătit să întărească forțele NATO în Letonia și Estonia, în timp ce se pregătește să se întâlnească marți cu prim-ministrul lituanian la Londra pentru a-și arăta sprijinul pentru națiunile baltice.

Johnson a spus că se gândește să trimită luptători RAF Typhoon și nave de război Royal Navy în sud-estul Europei. Marea Britanie a anunțat luni că trimite 350 de militari în Polonia, ca parte a eforturilor de a consolida forțele NATO în Europa de Est. A trimis deja arme antitanc în Ucraina.

Oficialii americani au indicat că amenințarea unei ofensive asupra Ucrainei este iminentă - avertismente la care Moscova le-a batjocorit, acuzând Washingtonul că alimentează tensiunile din jurul Ucrainei.

Rusia și Ucraina sunt blocate într-un conflict mocnit din 2014, când, după înlăturarea președintelui prietenos al Ucrainei cu Kremlinul, Moscova a anexat Crimeea.Luptele dintre rebelii susținuți de Rusia și forțele ucrainene din est au ucis peste 14.000 de oameni.

În 2015, Franța și Germania au ajutat la negocierea unui acord de pace, cunoscut sub numele de acordurile de la Minsk, care a pus capăt ostilităților la scară largă din regiune, dar nu a reușit să ducă la o soluționare politică a conflictului. Kremlinul a acuzat în repetate rânduri Kievul că a sabotat implementarea acordurilor, iar oficialii ucraineni în ultimele săptămâni au spus că implementarea lor ar fi în detrimentul țării.

După întâlnirea sa cu Macron de luni, Putin a spus fără detalii că unele dintre propunerile președintelui francez ar putea servi drept bază pentru soluționarea conflictului din estul Ucrainei, adăugând că au convenit să aibă un apel după vizita lui Macron de marți la Kiev, potrivit AP.
 

×
x close