Moldova este unul dintre cele trei state ex-sovietice, alături de Georgia și Ucraina însăși, care au depus cereri de aderare la UE la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie. Solicitarea a venit pe fondul temerilor că țara ar putea fi atrasă în război, din cauza instabilității din regiunea Transnistria, condusă de separatiști pro-ruși și ocupată de trupele ruse de menținere a păcii la granița cu Ucraina.
Franța, care prezidează Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii, va contribui la obținerea unui consens între membrii UE pe tema cererii de aderare a Republicii Moldova la bloc, în cadrul unei reuniuni cruciale a Consiliului de săptămâna viitoare, a declarat Macron.
El a descris războiul din Ucraina ca fiind "o amenințare pentru stabilitatea întregii regiuni" și a declarat că Moldova este "deja o țară ancorată în familia europeană".
Macron a declarat că dorește să ajungă la un consens privind acordarea statutului oficial de candidat pentru cele trei țări, adăugând că cererea Moldovei nu ar trebui să fie separată de cea a Ucrainei.
Sandu a declarat că Moldova dorește să devină membră a UE "cât mai curând posibil. Dar suntem realiști și înțelegem că mai avem multe de făcut".
Războiul din Ucraina a complicat integrarea Moldovei în UE, dar reformele au adus Moldova mai aproape de standardele UE, a spus ea, potrivit Mediafax.