Antena 3 CNN Externe Macron cere „o mare uniune” împotriva extremei drepte, după ce partidul său a obţinut doar locul 3 la alegeri

Macron cere „o mare uniune” împotriva extremei drepte, după ce partidul său a obţinut doar locul 3 la alegeri

Macron cere „o mare uniune” împotriva extremei drepte, după ce partidul său a obţinut doar locul 3 la alegeri
Macron cere o "mare uniune" împotriva extremei dreapta. Sursă foto: Arhivă Antena 3 CNN
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Iun 2024   •   23:50

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut duminică o "mare uniune democrată şi republicană" în al doilea tur al alegerilor legislative din Franţa în faţa partidului de extremă dreapta Adunarea Naţională (Rassemblement national, RN), care s-a clasat detaşat pe primul loc în primul tur al acestui scrutin, relatează AFP, citat de Agerpres. 

„Participarea crescută la primul tur (...) demonstrează importanţa acestui vot pentru toţi compatrioţii noştri şi dorinţa de a clarifica situaţia politică", a spus preşedintele francez, potrivit unui comunicat. "În faţa Adunării Naţionale (Rassemblement national, RN) a venit timpul pentru o mare uniune, clar democrată şi republicană, pentru turul doi", a adăugat el.

Pe locul doi, conform estimărilor, se află coaliția forțelor de stânga și extremă stânga, numită Noul Front Popular (formată din "Franța Nesupusă" a lui Jean-Luc Melenchon, comuniștii, socialiștii și verzii), cu un procentaj de 28,5%.

Coaliția Împreună (Ensable) a președintelui Emmanuel Macron vine pe locul trei, cu 22%.

Formațiunea Republicanii a obținut 10,5%.

Un alt exit poll, realizat de Ipsos-Talan pentru France Télévisions și Radio France, dă cifre apropiate de sondajul BFMTV: 34% pentru Adunarea Națională (RN), 28,1% pentru Noul Front Popular, 20,3% pentru coaliția prezidențială Împreună și 10,2% pentru partidul Republicanii.

Tot Ipsos-Talan a estimat că prezența la vot în Franța continentală a fost de 65,5%, mult mai mare decât la precedentul scrutin legislativ din 2022, când s-a înregistrat o participare de 47,5%.

Rezultatele votului din această seară au fost anticipate de sondajele preelectorale.

Trebuie precizat că rezultatele exit poll-urilor sunt doar o proiecție a votului la nivel național obținut de partidele participante.

Pentru stabilirea exactă a componenței noului Parlament francez trebuie așteptat turul doi, în care se vor tranșa multe dintre cele 577 de mandate.

×
Subiecte în articol: Emmanuel Macron
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Continuă consultările premierului cu partidele pe tema datei prezidenţialelor
x close