Antena 3 CNN Externe Macron a cheltuit 500 000 de euro pentru o cină cu homar albastru și macaroane cu trandafiri. Sume faraonice irosite de Palatul Elysee

Macron a cheltuit 500 000 de euro pentru o cină cu homar albastru și macaroane cu trandafiri. Sume faraonice irosite de Palatul Elysee

macron dineu hepta
Macron a mai risipit 800 000 de euro pe 12 călătorii anulate. Foto: Hepta
31 Iul 2024   •   07:00

O cină decadentă care a costat aproape 475.000 de euro a dus Palatul Elysee, Președinția franceză, la un deficit record anul trecut. Sumele uriașe cheltuite pentru cine și vizite au fost dezvăluite de un raport al Curții de Conturi. O petrecere oferită în cinstea Regelui Charles al Marii Britanii a costat aproape 500 000 de euro, iar una pentru premierul Indiei, Narendra Modi, 400 000 de euro. 

Dragostea Franței pentru gesturile mărețe și mesele opulente este pe deplin evidențiată în paginile unui audit anual al bugetului de la Elysée, publicat luni de Curtea de Conturi, cea mai înaltă instanță de audit a Franței.

Cheltuielile de la Elysée, care includ costurile legate de îndatoririle diplomatice și prezidențiale ale președintelui Macron, precum și de administrare, personal, securitate și management al proprietății, au atins 125 de milioane de euro, cu un deficit de 8,3 milioane de euro.

Printre cei mai mari factori de deficit au fost două cine de stat luxoase, cu premierul indian Narendra Modi și cu Regele Charles.

Macron l-a găzduit pe șeful statului britanic în septembrie anul trecut la Versailles, casa istorică a monarhiei franceze, pentru un festin cu cel puțin 160 de invitați, inclusiv cântărețul de la Rolling Stones, Mick Jagger, și actorul britanic Hugh Grant.

Cina, în timpul căreia oaspeții s-au bucurat de homar albastru și macaroane cu trandafiri, a costat președinția franceză aproape 475.000 de euro, inclusiv peste 165.000 de euro pentru catering și peste 40.000 de euro pentru vin (inclusiv o sticlă de Château Mouton Rothschild 2004) și alte băuturi.

Cateringurile și decoratorii terți au dus la creșterea costurilor pentru recepțiile desfășurate în afara Elysée, așa cum a fost cazul lui Carol al III-lea și Modi , care a fost primit la Luvru și i s-a arătat de către Macron însuși unele dintre capodoperele celor mai vizitate muzee ale Franței. Cost total: peste 400.000 EUR.

Curtea de audit din Franța a recunoscut totuși unele eforturi de economisire a costurilor, subliniind economia Elysée atunci când găzduiește „cocktail-uri pentru mai puțin de 100 de persoane”, evenimente în timpul cărora personalul din bucătăria din cadrul Palatului este de obicei preferat în locul contractorilor externi.

Curtea de Conturi a criticat, de asemenea, competențele slabe ale președinției franceze în planificarea călătoriilor, indicând o pierdere de peste 830.000 de euro generată de anularea a 12 călătorii aparent nerambursabile. O călătorie planificată, dar anulată ulterior în Germania, numai în iulie 2023 a dus la o pierdere de aproape 500.000 de euro, în mare parte din cauza costurilor de transport și cazare.

Răspunzând sumelor implicate după publicarea raportului, Elysée a spus: „Franța menține relații diplomatice strânse cu un număr mare de țări, care organizează evenimente echivalente atunci când îl primesc pe șeful statului”.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close