Antena 3 CNN Externe Macedonia. Victorie a conservatorilor, în alegerile legislative anticipate

Macedonia. Victorie a conservatorilor, în alegerile legislative anticipate

Macedonia. Victorie a conservatorilor, în alegerile legislative anticipate
02 Iun 2008   •   07:35

Coaliţia de centru-dreapta aflată la putere în Macedonia şi-a proclamat victoria în alegerile legislative de duminică. Scrutinul a fost, însă, marcat de incidente grave în regiunile locuite de minoritatea albaneză, unde cel puţin un om şi-a pierdut viaţa şi alţi nouă au fost răniţi. Comisia Europeană şi-a exprimat îngrijorarea şi a cerut repetarea alegerilor în circumscripţiile afectate de violenţe.

Premierul macedonean Nikola Gruevski, lider al partidului conservator VMRO-DPMNE, a declarat că formaţiunea sa a obţinut de două ori mai multe voturi decât opoziţia social-democrată şi va deţine majoritatea în parlament. Anunţul a fost primit cu entuziasm de militanţii partidului. Bucuria a domnit şi în oraşul Tetovo, unde Partidul Democrat al Albanezilor şi-a sărbătorit victoria asupra rivalilor din aceeaşi comunitate.

Macedonenii nu au, de fapt, prea multe motive de bucurie. Pentru ţara care doreşte să fie primită în NATO şi în Uniunea Europeană, alegerile erau un test de maturitate politică, un test însă în mare parte ratat. Votarea a fost suspendată în peste 20 de secţii din ţară, după violente schimburi de focuri, mai ales între militanţii partidelor albaneze. O persoană a fost ucisă la doar 10 kilometri de Kosovo, iar un alt incident s-a produs chiar la periferia capitalei.

Comisia Europeană avertizase că desfăşurarea corectă a alegerilor era esenţială pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniune. Macedonia a eşuat şi în tentativa de a intra în NATO. La summitul de la Bucureşti, Grecia s-a opus din cauza disputei asupra numelui fostei republici Iugoslave.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close