Antena 3 CNN Externe Cum îl pot schimba democrații pe Joe Biden din postura de candidat prezidențial, după prestația catastrofală în fața lui Donald Trump

Cum îl pot schimba democrații pe Joe Biden din postura de candidat prezidențial, după prestația catastrofală în fața lui Donald Trump

Cum îl pot schimba democrații pe Joe Biden din postura de candidat prezidențial, după prestația catastrofală în fața lui Donald Trump
Joe Biden. Sursă foto: hepta / Zuma Press
de Adrian Iclozan    |    28 Iun 2024   •   09:21

Cuprinși de panică și depresie după prestația lui Joe Biden în confruntarea cu Donald Trump, democrații iau în serios varianta de a-l retrage din cursa prezidențială. Însă au nevoie chiar de Biden pentru a face primul pas, notează Politico.

Înlocuirea candidatului prezidențial al Partidului Democrat este posibilă, pentru că el încă nu a fost nominalizat oficial de Convenția formațiunii, programată pentru luna august.

Însă procedura este greoaie și nu a mai fost luată în considerare de zeci de ani, adaugă sursa citată.

Conform regulilor Comitetului Național Democrat, nu există un mecanism direct prin care alți lideri ai partidului să îl poată elimina pe Biden din postura de candidat, dacă el nu vrea asta.

Varianta în care Biden nu mai e sprijinit de delegați și în care votează super-delegații

Biden a câștigat aproximativ 95% din cei aproape 4.000 de delegați la alegerile primare democrate din acest an. Aceștia nu au însă obligația de a-și menține angajamentul de susținere pentru el în cadrul unui apel nominal.

Cel puțin jumătate dintre delegați ar trebui să-i respingă lui Biden candidatura, pentru ca acesta să fie retras din cursă.

Dar delegații nu sunt singurii care ar avea un cuvânt de spus, pentru că în Partidul Democrat există "super-delegați": este vorba de lideri care nu sunt condiționați de un angajament de vot. Acești super-delegați ar fi liberi să voteze pe cine doresc, în cazul în care niciun candidat nu ar obține majoritatea delegaților în primul tur de scrutin.

Acesta este scenariul unei Convenții democrate deschise, cu mai mulți competitori, care ar oferi unui număr de peste 700 de politicieni din interiorul partidului un rol major în alegerea noului candidat.

Varianta în care Biden e de acord să refuze nominalizare: lupta se relansează

Dacă Biden ar fi de acord să refuze nominalizarea partidului, s-ar da startul unui proces deschis și imprevizibil de alegere a înlocuitorului său.

Numele vehiculate de presa americană îi includ pe vicepreședintele Kamala Harris, pe guvernatorii Gavin Newsom (California), Gretchen Whitmer (Michigan) și JB Pritzker (Illinois) și pe mulți alți politicieni.

Acești candidați ar avea sarcina să convingă miile de delegați democrați să îi sprijine în primul tur de scrutin.

Biden ar putea încerca să influențeze procesul de vot prin susținerea vicepreședintei Harris, însă delegații câștigați de Biden nu merg automat la ea, remarcă Politico.

Dacă Biden are de gând să renunțe, trebuie să ia în calcul că timpul trece.

Convenția Națională democrată, la care este oficializat candidatul prezidențial al partidului, este programată să înceapă pe 19 august, la Chicago.

Însă în statul Ohio, spre exemplu, legea cere stabilirea competitorilor prezidențiali până pe 7 august, așadar, în cel mult 40 de zile.

Biden s-a dus cu Prima Doamnă să ia masa la Waffle House după înfruntarea cu Trump: "Cred că m-am descurcat bine"

Joe Biden a vorbit cu jurnaliștii după dezbaterea CNN și și-a exprimat convingerea i-a făcut față fostului președinte Donald Trump.

"Cred că ne-am descurcat bine", a declarat Biden reporterilor la restaurantul Waffle House din Atlanta, când a fost întrebat despre dezbatere.

Jurnaliștii au insistat, întrebându-l dacă are vreo îngrijorare cu privire la prestația sa.

"Nu. Este greu să ai o dezbatere cu un mincinos, iar The New York Times a arătat cum (Trump) a mințit de 26 de ori. Minciuni mari", a replicat el.

Biden a fost apoi întrebat dacă suferă de răceală, în contextul în care mulți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la vocea slabă a președintelui.

"Sunt bolnav", a confirmat el.

Majoritatea utilizatorilor de pe rețelele de socializare par să fi fost de acord că Biden a pierdut dezbaterea.

Însă unii din tabăra lui Biden au făcut comentarii pozitive, în ciuda evidenței.

"A fost un început lent, dar un final puternic", a declarat vicepreședinta Kamala Harris.

Odată încheiată dezbaterea cu Trump, Biden se deplasează la Raleigh, în statul Carolina de Nord, unde va participa, vineri, la un miting electoral.

Actualul președinte a pierdut alegerile în acest stat în fața lui Donald Trump la o distanță foarte mică în 2020.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
A murit îndrăgita actriță Ileana Stana Ionescu
x close