Antena 3 CNN Externe Luxemburg susține aderarea României la Schengen. Vicepremierul Xavier Bettel: „Aveţi frontiere importante"

Luxemburg susține aderarea României la Schengen. Vicepremierul Xavier Bettel: „Aveţi frontiere importante"

Xavier Bettel - hepta
Vicepremierul luxemburghez Xavier Bettel. Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Iul 2024   •   19:56

Vicepremierul luxemburghez Xavier Bettel şi-a exprimat convingerea miercuri că locul României este în Schengen şi că "trebuie să înceteze controalele" la frontieră, precizări făcute în cadrul unei declaraţii de presă comune susţinute alături de ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, în marja Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, informează Agerpres. 

"Schengen este în Luxemburg. La început, nimeni nu credea în spaţiul Schengen şi dacă ne uităm la fotografiile din perioada respectivă, veţi vedea că cei care au semnat acordul de la Schengen erau vicesecretari de stat, ambasadori; nu a venit niciun prim-ministru, niciun şef de stat. Niciun ministru al Afacerilor Externe nu a fost acolo, la momentul semnării, pentru că nimeni nu credea în el. Şi acum, iată ce a făcut Europa din această libertate pe care o avem de a putea circula liber între ţări. Iar România are frontiere importante şi voi faceţi tot ce este necesar pentru ca odată ce ne aflăm în România să avem această libertate de circulaţie pe care ne-o dă spaţiul Schengen", a spus Xavier Bettel, ministru al Afacerilor Externe al Marelui Ducat de Luxemburg.

El a menţionat că situaţia geografică oferă României un rol "foarte important" în prezent.

"Aveţi Moldova în apropiere; Moldova are nevoie de dumneavoastră. Aveţi o frontieră cu o ţară care acum suferă, o ţară aflată în război acum, o ţară care este agresată şi este important să aibă sprijinul acesta în voi. (...) Luxemburg vă va fi alături, pentru că astăzi, atunci când vorbim despre solidaritate, nu poate fi vorba doar despre situaţia geografică, în care doar cel aflat la faţa locului să fie cel care suferă consecinţele, fie că e vorba la nivelul NATO, la nivel de migraţie. În prezent, solidaritatea trebuie să se aplice în toate situaţiile. La nivelul UE, unele ţări chiar consideră că solidaritatea contează doar când le priveşte pe ele. Însă, solidaritatea trebuie să fie şi un principiu al UE", a precizat diplomatul luxemburghez.

Xavier Bettel a menţionat că a vizitat baza militară Cincu, după o vizită similară efectuată şi în luna septembrie, pentru a arăta "sprijinul şi solidaritatea" guvernului faţă de tinerii luxemburghezi.

"Ieri i-am revăzut la Cincu şi această echipă va rămâne aici până în luna septembrie, octombrie, iar în luna noiembrie vom avea o nouă echipă. Cei pe care i-am văzut pot să spun că au apreciat mult primirea făcută aici şi faptul că pot lucra împreună cu reprezentanţi din alte ţări, pentru că este prima dată când pleacă pentru o perioadă atât de lungă din căminul familial într-o ţară pe care nu o cunosc. Şi se bucură că pot să fie aici", a spus ministrul luxemburghez.

Totodată, a atras atenţia asupra situaţiei din Israel şi Gaza, unde "mor în fiecare zi civili".

"Pentru ca dreptul internaţional să fie respectat, trebuie să ne uităm ce se întâmplă din punct de vedere uman, iar concluzia pe care am tras-o în urma discuţiilor avute mai devreme este că problemele comune au nevoie de răspunsuri comune. (...) Toată lumea trebuie să înţeleagă că securitatea israelienilor va fi pacea palestinienilor şi pacea palestinienilor va fi securitatea israelienilor", a evidenţiat el.

Xavier Bettel a mărturisit că are origini şi româneşti, şi moldoveneşti, deoarece arborele său genealogic porneşte din această regiune.

"Deci, mă simt oarecum ca acasă aici. Mai ales atunci când avem şi prieteni, atunci ne simţim în familie", a mai spus el.

Totodată, a reamintit că anul viitor vor fi sărbătoriţi 75 de ani de relaţii diplomatice bilaterale şi a menţionat că există interes pentru dezvoltarea legăturilor existente, inclusiv cele comerciale. Astfel, până la finele anului va avea loc o vizită economică organizată de Camera de Comerţ luxemburgheză.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close