Antena 3 CNN Externe Lupte oprite în Gaza. Au început cele trei zile de pauză umanitară, în care sute de mii de copii vor fi vaccinați anti-poliomielită

Lupte oprite în Gaza. Au început cele trei zile de pauză umanitară, în care sute de mii de copii vor fi vaccinați anti-poliomielită

vaccinare antipoliomielita in gaza
Luptele au fost oprite în Fâșia Gaza, duminică, în timpul pauzei umanitare convenite pentru vaccinarea anti-poliomielită a aproximativ 640.000 de copii din Gaza. FOTO: Profimedia Images
de Georgiana Marina    |    01 Sep 2024   •   12:34

Luptele au fost oprite în Fâșia Gaza, duminică, în timpul pauzei umanitare convenite pentru vaccinarea anti-poliomielită a aproximativ 640.000 de copii din Gaza. Peste un milion de doze au fost deja livrate. Este prima pauză serioasă a ostilităților începute anul trecut. Cu toate acestea, atât Israelul, cât și Hamas au subliniat că nu este vorba despre acordul de încetare a focului și de eliberare a ostaticilor pentru care diplomații încearcă să îl negocieze de luni de zile, scrie BBC.

Campania de vaccinare va dura trei zile, cu o pauză umanitară între orele 6 dimineata si 15. Iar pauza operaţională poate fi prelungită cu încă o zi, dacă se va dovedi necesar. Israelul a fost de acord cu această pauză pentru a permite ca sute de mii de copii să fie vaccinați după raportarea primului caz confirmat de poliomielită în Gaza în ultimii 25 de ani. Este vorba de un bebeluş în vârstă de 10 luni, care are acum un picior paralizat.

O asistentă din Gaza, care ajută la campania de vaccinare împotriva poliomielitei de acolo, a spus că mulțimi mari de copii au fost aduși încă de dimineața. La clinica în care lucrează din Deir al-Balah, Rewaa Mohsen estimează că s-au administrat deja aproximativ 1.000 de vaccinuri. „Este foarte aglomerat aici. Este foarte bine”, a spus ea.

Copiii cu vârsta sub 10 ani primesc două doze orale de vaccinare împotriva poliomielitei.

Aproximativ 1,26 milioane de doze din noul vaccin antipoliomielitei oral de tip 2 (nOPV2) sunt deja în Gaza, iar alte 400.000 de doze urmează să sosească în curând. Oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au declarat că cel puțin 90% dintre copiii din Gaza trebuie vaccinaţi pentru a opri transmiterea poliomielitei.

Personalul ONU și alți lucrători locali din domeniul sănătății administrează vaccinurile, în centre medicale și prin echipe mobile.

În următoarele câteva zile, vaccinurile vor fi administrate în regiunea Deir Al-Balah - una dintre cele două regiuni în care testele efectuate în iunie cu privire la calitatea apei au semnalat prezența virusului.

Aceasta va fi prima dintre cele trei campanii de trei zile, care vor avea loc în centrul, sudul și nordul Fâșiei Gaza.

 

×
Subiecte în articol: Gaza Israel vaccinare copii poliomelita
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close