Antena 3 CNN Externe Lupte de stradă la Tbilisi. Opoziţia cere demisia preşedintelui

Lupte de stradă la Tbilisi. Opoziţia cere demisia preşedintelui

Lupte de stradă la Tbilisi. Opoziţia cere demisia preşedintelui
07 Noi 2007   •   11:04

Scene de violenţă la Tbilisi. Poliţia a recurs la tunuri cu apă şi gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor de opoziţie, ieşiţi în stradă pentru a cere demisia preşedintelui Sakashvili. Poliţia a dispersat iniţial mulţimea, la primele ore ale dimineţii. Protestatarii au refăcut însă rândurile, şi au încercat să forţeze cordoanele de poliţie, amplasate la intrarea pe strada de acces spre Parlament.

Poliţia georgiană a făcut uz de gaze lacrimogene şi tunuri cu apă împotriva manifestanţilor, după ce un grup de circa 2.000 de protestatari i-au atacat pe poliţişti cu pietre, bastoane şi sticle. Zile la rând, mii de oameni au ieşit în stradă, pentru a-l contesta preşedintele Mihail Saakaşvili, pe care îl acuză de corupţie şi autoritarism.

Saakaşvili, un aliat puternic al Statelor Unite, se confruntă cu cea mai mare criză de la venirea la putere în urma unei revoluţii populare, în urmă cu patru ani. Potrivit unei înregistrări video difuzate de un canal de televiziune duminică, el a refuzat să discute cu opoziţia sau să le accepte solicitările de a programa alegeri anticipate la începutul anului următor.

Opoziţia, iniţial divizată, s-a reunit după ce preşedintele a dispus arestarea lui Irakli Okruaşvili, un fost aliat al său care ulterior s-a întors împotriva lui. Acesta a făcut o serie de declaraţii publice acuzându-l pe preşedinte de corupţie şi instigare la crimă, afirmaţii pe care Saakaşvili le-a respins.

De la venirea la putere, Saakaşvili şi-a consumat o mare parte din energie prin promovarea reformelor economice de tip occidental şi călătorind în străinătate pentru a dobândi sprijinul pentru dorinţa lui de a integra Georgia în NATO şi în Uniunea Europeană.

Nemulţumirea generală s-a intensificat din cauza reformelor care au făcut foarte puţine pentru a îmbunătăţi standardele nivelului de trai pentru foarte mulţi cetăţeni, iar corupţia rămâne în continuare o problemă.

LUPTE DE STRADĂ ÎN CAPITALA GEORGIEI

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close