Elevi, studenţi şi profesori au ieşit miercuri în stradă şi au ocupat pieţele din Italia, dar şi unele artere de circulaţie, pentru a protesta contra unei legi ce priveşte reforma învăţământului. Manifestaţiile nu au fost toate paşnice, fiind înregistrate şi numeroase incidente. În Piazza Navona din Roma, o locaţie turistică cunoscută, mai multe persoane au fost rănite în confruntările dintre studenţii de stânga şi extremişti de dreapta.
Pachetul legislativ, ce se referă mai ales la clasele primare şi gimnaziale, prevede o reducere a bugetului alocat pentru educaţie. Pentru clasele primare se prevede un singur profesor pentru toate materiile şi introducerea notei de bună purtare, o măsură menită a reduce numărul delincvenţilor juvenili.
Decretul guvernamental a devenit lege miercuri, după adoptarea în Senat cu 162 pentru la 134 voturi contra legii. Liderul Partidului Democratic de opoziţie, de orientare centru stânga, Walter Veltroni, a cerut organizarea unui referendum pentru respingerea legii.
Miercuri însă protestele organizate în Italia în ultimele două săptămâni s-au extins, la Milano şi Napoli, studenţii ocupând gările, scrie ANSA.
Premierul Silvio Berlusconi declara că ?este păcat să vezi atât de mulţi tineri păcăliţi şi înşelaţi de stânga?, iar ministrul Educaţiei, Mariastella Gelmini afirma că ?vom readuce în şcoală seriozitatea şi meritele?.
Cert este că la manifestaţiile de la Roma, în urma altercaţiilor, 15 studenţi au fost arestaţi, în vreme ce alţi 3 şi un poliţist au fost răniţi.
Între timp sindicatele au cerut ca de joi să se intre în grevă pentru a protesta contra schimbărilor ce se presupune că vor duce la reduceri de personal.
Antena3.ro