Antena 3 CNN Externe Luptători britanici, capturați de ruși în Ucraina. Au fost forțați să apară la televiziunea rusă și să-l implore Boris Johnson să-i elibereze în schimbul lui Viktor Medvedchuk

Luptători britanici, capturați de ruși în Ucraina. Au fost forțați să apară la televiziunea rusă și să-l implore Boris Johnson să-i elibereze în schimbul lui Viktor Medvedchuk

Shaun Pinner și Aiden Aslin, luptători britanici care slujeau în marina ucraineană, au fost capturați de trupele lui Putin în orașul Mariupol săptămâna trecută. Cei doi au fost târâți la televiziunea de stat rusă pentru a-i cere lui Boris Boris Johnson un schimb de prizonieri pentru eliberarea aliatului Kremlinului, Viktor Medvedchuk.

Shaun Pinner ?i Aiden Aslin
Luptători britanici, capturați de ruși în Ucraina. Au fost forțați să apară la televiziunea rusă și să-l implore Boris Johnson să-i elibereze în schimbul lui Viktor Medvedchuk Sursa foto: Twitter/ The Times
de Cerasela Stafie    |    18 Apr 2022   •   21:21

Atât presa rusă, cât și oficiialii îi numesc pe britanici ”mercenari”. Familiile celor doi au spus că bărbații nu sunt mercenari sau luptători voluntari, sunt soldați oficiali al Ucrainei și, prin urmare, ar trebui tratați ca prizonieri de război în conformitate cu Convenția de la Geneva.

Nu este foarte clar cât de liber au putut să vorbească cei doi în videoclipurile publicate de ruși. EI au vorbit separat, după li s-a cerut acest lucru de către un bărbat neidentificat.

Individul respectiv le-a arătat filmările cu soția lui Medvedchuk implorând libertatea soțului ei în schimbul prizonierilor, iar presa din Regatul Unit afirmă că este ”aproape sigur” că britanicii erau constrânși să vorbească. Imaginile au fost publicate de postul de televiziune de stat Rossiya 24.

”Înțeleg situația”, a spus Pinner, care părea obosit și nervos, după ce i s-a arătat videoclipul cu Oksana Marchenko. ”Aș dori să fac apel la guvern să mă trimită înapoi acasă, aș dori să-mi revăd soția. Căutăm să ne schimbăm pe mine și pe Aiden Aslin cu domnul Viktor Medvedchuk. Evident, aș aprecia cu adevărat ajutorul în această chestiune”, a adăugat el, potrivit Daily Mail.

Pinner i-a transmis și un mesaj soției sale, spunându-i că o iubește și insistând totodată că este îngrijit de trupele ruse.

Bărbatul neidentificat a fost apoi filmat vorbind cu Aslin, care stătea pe un scaun purtând un tricou cu emblema batalionului de extremă dreapta Azov al Ucrainei, într-o altă locație.

”Cred că Boris trebuie să asculte ce a spus Oksana (soția lui Medvedchuk). Dacă lui Boris Johnson îi pasă cu adevărat de cetățenii britanici, așa cum spune, atunci el va ajuta”, a spus Aslin, care părea și el nervos.

Părând să vorbească dintr-un scenariu, britanicul a descris și acțiunile trupelor ucrainene la Mariupol - acuzându-le că au răpit și arestat civili.

Rugămintea soției lui Viktor Medvedchuk

Mesajul video al Oksanei Medvedchuk a fost postat pe YouTube sâmbătă. Este un apel direct adresat prim-ministrului britanic, să încerce să-l convingă pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski să-l schimbe Medvedchuk cu cei doi prizonieri britanici.

”Stimate domnule prim-ministru Johnson. Fac apel la dumneavoastră pentru ajutor în schimbul soțului meu, care a fost reținut ilegal de autoritățile de la Kiev din motive politice și acuzații false, pentru cetățenii țării dumneavoastră – Aiden Aslin și Shaun Pinner – care s-au predat forțelor armate ale Federației Ruse la Mariupol”, a spus ea. 

”Domnule prim-ministru, aveți o mare influență a președintelui Zelenski, dacă nu ești indiferent față de soarta supușilor tăi, ajută familia și prietenii lor să-i revadă pe Aiden și Shaun – ajută-mă să-l recuperez pe Victor”, a implorat femeia.

Separat, serviciul de informații SBU al Ucrainei a lansat un videoclip cu Medvedchuk, care a cerut și el să fie schimbat. Aliatul Kremlinului s-a adresat lui Putin și Zelenski, cerând să fie schimbat cu apărătorii orașului ucrainean Mariupol.

Medvedchuk – cunoscut atât drept ”prințul întunericului” cât și ”cardinalul gri” al lui Putin – este unul dintre cei mai bogați oameni ai Ucrainei și cel mai apropiat aliat politic al lui Putin din țară, care a contribuit la exercitarea presiunii Kremlinului în cercurile influente de la Kiev.

Magnatul a fost arestat din nou la Kiev săptămâna trecută în timp ce se presupune că încerca să fugă din țară, scăpat de arestul la domiciliu în primele zile ale războiului.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close