Antena 3 CNN Externe Lupta pentru supravieţuire şi canibalismul, în urma unei catastrofe aviatice în Anzi (VIDEO)

Lupta pentru supravieţuire şi canibalismul, în urma unei catastrofe aviatice în Anzi (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 09:56 11 Iun 2008 Modificat la 09:56 11 Iun 2008
Lupta pentru supravieţuire şi canibalismul, în urma unei catastrofe aviatice în Anzi <font color=red>(VIDEO)</font>
Pentru Antena 3, unul dintre supravieţuitorii tulburătoarei tragedii din Anzi a povestit lupta pentru viaţă care a urmat catastrofei aviatice de acum 36 de ani. În 1972, un avion care avea la bord o echipă de rugbi s-a prăbuşit în Munţii Anzi, pe un platou îngheţat. 12 pasageri au murit pe loc. Ceilalţi 33 au luptat pentru supravieţuire, lipsiţi de hrană şi la temperaturi care ajungeau la minus 40 de grade. Numai 16 au fost salvaţi, după 72 de zile. Ca să trăiască, au fost nevoiţi să recurgă la canibalism. Preşedintele Federaţiei Uruguayene de Rugbi, Gustavo Zerbino, a povestit Antenei 3 împrejurările accidentului.

Dintre cele 45 de persoane aflate în avionul care s-a prăbuşit în Anzi, au supravieţuit doar 16. La bord se aflau rugbiştii echipei Christian Rugby Football Club şi echipajul aeronavei. ?Am fost blocaţi vreme de 5 zile în carcasa avionului, într-o beznă totală, acoperiţi de zăpadă. A trebuit să săpăm cu mâinile să ieşim la suprafaţă. În fiecare zi săpam şi apoi coboram înapoi în avion?, îşi aminteşte Zerbino.

Lupta pentru supravieţuire


Rămaşi fără provizii, singura şansă a celor care au supravieţuit a fost canibalismul. ?După ce ne-am gândit mult timp şi am discutat din toate punctele de vedere, moral, religios, fiziologic şi cultural am decis toţi, ca o echipă, că unica noastră şansă de supravieţuire era să ne folosim de corpurile prietenilor noştri. Trebuia să ne conservăm energia, ca să reuşim să urcăm muntele?.

Supravieţuitorii au sperat că vor fi găsiţi şi calvarul lor se va termina. Dar, la un aparat radio improvizat din resturile avionului, au primit vestea întreruperii căutărilor. După ce şocul a trecut, şi-au dat seama că nu au altă şansă decât să se salveze singuri. Trei dintre sportivi au plecat către o direcţie unde sperau că vor găsi ajutor.

?După ce am urcat muntele şi l-am coborât înapoi, împreună cu trei dintre prietenii mei, am văzut o întindere de 100 de kilometri de zăpadă. Atunci ne-am dat seama că singura noastră şansă e să trecem de munţi şi să parcurgem, zilinic, câte 10 până la 20 de kilometri pentru a găsi ajutor?, povesteşte supravieţuitorul.

Unul dintre cei trei curajoşi nu a supravieţuit drumului, iar ceilalţi doi au fost găsiţi de un fermier. Coşmarul celor 16 oameni care au supravieţuit s-a încheiat după 72 de zile. Încredibila poveste a supravieţuirii în mijlocul unui gheţat timp de două luni a uimit întreaga lume.

Antena 3

×
x close