Antena 3 CNN Externe Luptă pentru putere la Teheran. Președintele Iranului și Gardienii Revoluției au ținte diferite pentru atacul asupra Israelului

Luptă pentru putere la Teheran. Președintele Iranului și Gardienii Revoluției au ținte diferite pentru atacul asupra Israelului

GettyImages-1947684745
Președintele iranian se teme că orice atac direct asupra Israelului „ar avea consecințe grave”, a declarat pentru Telegraph un consilier apropiat al său. Foto: Gettyimages
de Robert Kiss    |    09 Aug 2024   •   19:13

Surse din Iran speculează cu privire la posibile lupte interne pentru putere între noul președinte Masoud Pezeshkian și Corpul Gardienilor Revoluției, ambele tabere încercând să dea tonul noului regim. De această luptă depinde și răspunsul Iranului în raport cu amenințarea la adresa Israelului, scrie The Telegraph, potrivit Times of Israel.

Noul președinte al Iranului, Masoud Pezeshkian, și Corpul Gardienilor Revoluției Islamice nu s-au pus de acord cu privire la răspunsul la asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh, primul sugerând că Iranul ar trebui să lovească baze secrete israeliene, în timp ce Gardienii Revoluției își doresc să atace direct Tel Aviv și alte orașe.

Președintele iranian se teme de consecințe și a sugerat că ar trebui atacate „bazele secrete” ale Israelului din țările vecine, scrie Telegraph.

Decizia, însă, este în mâinile liderului suprem Ayatolahul Ali Khamenei, care este comandantul suprem al țării.

Iranul a atacat și în trecut ceea ce pretinde că sunt „baze de spionaj” Mossad în Kurdistanul irakian în mai multe lovituri în ianuarie, care au ucis mai mulți civili, inclusiv un milionar local și familia sa.

Țintele alternative pentru un atac iranian ar putea fi în Azerbaidjan, cu planul de a le avertiza din timp.

O luptă pentru putere la Teheran

Surse au declarat pentru Telegraph că IRGC încerca să-l submineze pe Pezeshkian și făceau presiuni pentru represalii mai agresive.

Pezeshkian se teme că orice atac direct asupra Israelului „ar avea consecințe grave”, a declarat pentru Telegraph un consilier apropiat al președintelui.

El a menționat că „am fost norocoși că Iranul nu a intrat într-un război total cu Israelul data trecută și poate nu vom fi și de data aceasta”, referindu-se la atacul din aprilie asupra Israelului.

Insistența Gardienilor Revoluției de a viza Israelul este „mai mult despre subminarea președinției sale de o săptămână, decât să acopere umilința pe care au suferit-o”, a continuat asistentul.

Au existat unele zvonuri că Hezbollah ar putea ataca singur, unii lideri din Iran dorind să Hezbollah să se ocupe de răspuns și doar să le furnizeze pur și simplu arme mai sofisticate.

Oficialii Gardienilor Revoluției, totuși, ar fi vrea încă să lovească Tel Aviv-ul în coordonare cu grupurile lor proxy.

Surse din Iran speculează cu privire la posibile lupte interne pentru putere între fracțiunea nou ascendentă a lui Pezeshkian și IRGC, ambele încercând să dea tonul noului regim.

Vineri, șeful Forţelor Quds din Gărzile Revoluţionare iraniene, Ismail Qaani, a spus într-o scrisoare către noul lider al Hamas Yahya Sinwar că Teheranul va răzbuna uciderea predecesorului său.

„Ne pregătim să-i răzbunăm sângele, un incident dureros și dificil care a avut loc în Republica Islamică Iran. Aceasta este datoria noastră”, îi spune Qaani lui Sinwar despre asasinarea lui Ismail Haniyeh. El nu a explicat modul în care Teheranul va răzbuna moartea lui Haniyeh.

Qaani indică faptul că răzbunarea va fi mai dură decât un atac cu rachetă și drone pe care Iranul l-a lansat la mijlocul lunii aprilie împotriva Israelului pentru a răzbuna un atac aerian israelian asupra consulatului iranian din capitala Siriei, în care doi generali iranieni au fost uciși.

Qaani jură că Teheranul „va fi cu voi pe drumul rezistenței până când vom îndeplini promisiunea divină care este să curățăm Ierusalimul”.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close