Antena 3 CNN Externe Lupta continuă la alegerile din Ucraina

Lupta continuă la alegerile din Ucraina

Lupta continuă la alegerile din Ucraina
02 Oct 2007   •   07:22

Alegerile din Ucraina rămân în continuare cu un rezultat incert. După numărarea a peste 90% din voturi, partidul premierului, Viktor Ianukovici, aliat al Rusiei, se află în frunte cu peste 33 la sută din sufragii. El este urmat, cu 31 la sută, de partidul Iuliei Timoşenko, fostă prim-ministru. Aceasta ar putea reveni la cârma guvernului prin refacerea "coaliţiei portocalii" pro-occidentale cu formaţiunea preşedintelui Viktor Iuşcenko.

Clasamentul electoral s-a modificat de la o oră la alta în timpul numărării voturilor. Blocul Iuliei Timoşenko s-a situat la început pe primul loc, deoarece primele rezultate au sosit din partea de vest a ţării, prin tradiţie mai favorabilă Occidentului. Partidul lui Ianukovici a preluat conducerea când au început să fie comunicate datele din est. Nemulţumită de schimbarea tendinţei, Iulia Timoşenko a acuzat Partidul Regiunilor de "falsificare", iar preşedintele Iuşcenko a ordonat o anchetă.

?Cei ce au comis fraude vor fi pedepsiţi. Nu puneţi la încercare legea şi propria voastră soartă. Nimeni nu va falsifica voinţa alegătorilor. Cred cu putere în victoria şi unitatea democraţiei ucrainene?, a declarat Iuşcenko.

Partidul lui Iuşcenko, situat pe locul trei, s-a angajat să formeze o coaliţie de guvernare cu Blocul Iuliei Timoşenko. Împreună, cele două formaţiuni vor deţine, probabil, majoritatea absolută în parlament. Ianukovici revendică, totuşi, dreptul de a rămâne la putere dacă partidul său se va situa pe primul loc.

Ianukovici nu are, însă, şanse să constituie o coaliţie, mai ales că partidul socialist, unul din posibilii săi aliaţi, nu va intra, probabil, în noul Parlament. Alegerile anticipate au fost convocate de preşedintele Iuşcenko pentru a pune capăt crizei care domina scena politică de la Kiev.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close