''Sub presiunea Comisiei Europene, Parlamentul român se angajase, înainte de integrarea României în Uniunea Europeană, să creeze o Agenţie Naţională de Integritate, care să verifice originea averilor miniştrilor şi aleşilor. La câteva săptămâni după aderarea de la 1 ianuarie, această lege a devenit greu de suportat pentru numeroşi aleşi. Aceştia consideră excesive competenţele acestei instanţe şi vor să dea înapoi'', precizează Le Monde.
Le Monde notează că mai mulţi oameni de afaceri şi miniştri, printre care şi fostul prim-ministru social-democrat, Adrian Nãstase, şi patronul grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, au fost acuzaţi de corupţie. Ministrul Justiţiei, amintesc jurnaliştii francezi, s-a apărat în faţa Senatului, afirmând că s-a concentrat pe cazurile de mare corupţie - un adevărat test pentru justiţia ţării. Le Monde adaugă că fosta avocată şi militantă a drepturilor omului, devenită ministru la sfârşitul lui 2004, şi-a atras dezacordul masiv din partea opoziţiei social-democrate, al partidului extremist România Mare, dar şi, mult mai discret, al senatorilor care reprezintă Partidul Liberal al prim-ministrului Tăriceanu, şi al minorităţii maghiare.
''Macovei, apropiată de preşedinte, plăteşte de asemenea pentru tensiunile dintre preşedintele Traian Băsescu şi prim-ministru. După ce a anunţat că nu va aproba plecarea ministrului, Tăriceanu a declarat că va aştepta decizia Curţii Constituţionale de la 21 februarie. Iar preşedintele a criticat Senatul pe care îl acuză că a încurajat un sistem mascat de corupţie", mai afirmă Le Monde în articolul de marţi.
Antena 3