
Guvernul britanic „este gata” să intervină mai mult în economie pentru a proteja industria naţională de tarifele vamale americane, estimând că „lumea aşa cum o cunoşteam a dispărut”, a afirmat duminică premierul Marii Britanii, Keir Starmer, informează AFP.
„Lumea aşa cum o cunoşteam a dispărut (...). Noua lume este mai puţin guvernată de reguli stabilite şi mai mult de acorduri şi alianţe”, a declarat liderul laburist (centru-stânga) într-un articol publicat în cotidianul conservator The Telegraph.
Washingtonul a impus tarife vamale de 10% asupra importurilor britanice spre SUA, un nivel mai mic cu toate acestea decât cel de 20% impus Uniunii Europene.
„Suntem gata să utilizăm politica industrială pentru a proteja companiile britanice”
„Suntem gata să utilizăm politica industrială pentru a proteja companiile britanice în faţa furtunii”, a declarat Keir Starmer, recunoscând totodată că în ţara care este leagănul liberalismului economic şi a liberului schimb „unii ar putea fi jenaţi de această idee”.
„Însă noi nu putem pur şi simplu să ne agăţăm de vechile noastre sentimente, în timp ce lumea se schimbă atât de repede”, a insistat premierul britanic, care intenţionează să anunţe săptămâna viitoare măsuri pentru „a îmbunătăţi competitivitatea” economiei britanice.
La acest stadiu, Londra nu a anunţat măsuri de răspuns la tarifele vamale americane, pentru că executivul britanic negociază de mai multe săptămâni cu administraţia lui Trump asupra unui acord economic ce ar putea suprima toate sau o parte din aceste tarife.
„Prioritatea imediată este de a rămâne calmi şi de a ne bate pentru cel mai bun acord posibil”, a insistat Keir Starmer duminică. „Cu toate acestea, toate opţiunile rămân pe masă”, a adăugat el.
Guvernul laburist a lansat o consultare în cadrul mediului economic cu privire la o eventuală ripostă.
„Voi încheia un acord (cu SUA) doar dacă el este benefic pentru companiile britanice şi securitatea lucrătorilor”, a mai atenţionat premierul Regatului Unit.
Într-un schimb telefonic avut sâmbătă, Keir Starmer şi preşedintele francez Emmanuel Macron au convenit că un război comercial "nu este în interesul nimănui, dar că nimic nu trebuie exclus".