Antena 3 CNN Externe Lumea după 11 septembrie 2001 (VIDEO)

Lumea după 11 septembrie 2001 (VIDEO)

Lumea după 11 septembrie 2001 <font color=red>(VIDEO)</font>
11 Sep 2007   •   12:21

Lumea întreagă comemorează marţi şase ani de la atentatele din Statele Unite. Mulţi au împărţit lumea în ?înainte şi după 11 septembrie?. S-a vorbit despre Apocalipsă, Război Total sau momentul la care Ciocnirea Civilizaţiilor a început să devină, din simplă teorie, o realitate dramatică. La 11 septembrie 2001, 19 terorişti au deturnat patru avioane de linie. Le-au transformat în arme, şi au lovit cu ele simboluri politice şi economice americane, simboluri ale civilizaţiei occidentale. Pentru aproape 3000 de oameni, 11 septembrie a însemnat sfârşitul.

Filmul unei tragedii la scară internaţională

Întreaga lume a putut vedea în direct la televiziune cum un al doilea avion a lovit turnul de sud al World Trade Center. Era cursa 175 a companiei United Airlines, ce efectua un zbor pe ruta Boston - Los Angeles, cu 65 de oameni la bord. Cu doar o jumătate de oră înainte, lovise prima aeronavă, pilotată de Mohamed Atta, creierul atentatelor.

La ora 9:37, cursa 77 Washington - Los Angeles a companiei American Airlines este şi ea deturnată şi prăbuşită peste clădirea Pentagonului, în Arlington, Virginia. Câteva minute mai târziu, un al patrulea avion este deturnat: zborul 93, Newark - San Francisco. Acesta urma să se prăbuşească chiar la Camp David, însă pasagerii au dat peste cap planurile teroriştilor, după ce s-au revoltat şi au încercat să preia controlul asupra avionului. Aeronava s-a prăbuşit într-un câmp din Pennsylvania.

La ora 9:59, turnul de sud al World Trade Center s-a prăbuşit, după ce a ars aproape o oră. Mii de angajaţi şi pompieri au fost prinşi în dărâmături. Un nor imens de praf a acoperit Manhattanul, apoi s-a prăbuşit şi cel de-al doilea turn.

Ceremonii de comemorare discrete

Cea de-a şasea comemorare a atentatelor din Statele Unite va fi marcată prin ceremonii discrete. La New York, spre deosebire de anii trecuţi, evenimentul va avea loc într-un parc din apropiere de Ground Zero şi nu pe locul turnurilor distruse în atacuri, în contextul în care controversele privind lupta împotriva terorismului s-au intensificat, iar zvonurile privind o teorie a conspiraţiei se amplifică. Filmele realizate de regizorul Michael Moore pe marginea tragicelor evenimente încă agită spiritele, iar o treime dintre americani cred că atacurile au fost puse la cale de administraţia SUA, potrivit unor sondaje. Pe de altă parte, în urmă cu un an, un alt sondaj publicat de Washington Post arăta că un procent similar dintre cei interogaţi nu au ştiut care este anul în care a avut loc atentatul terorist de la 11 septembrie.



Reconstituirea impactului, în imagini

Unul dintre miturile care circulă referitor la căderea turnurilor este acela că ele ar fi fost demolate prin explozii controlate. Departamentul de Stat American se străduieşte să infirme zvonul, arătând că experţii în demolări aruncă în aer mai întâi etajele inferioare, iar WTC s-a prăbuşit de sus în jos. Profanii susţin că resturile care zburau pe geamuri ar demonstra prezenţa explozibililor, însă experţii susţin că este vorba despre aerul forţat în afară de prăbuşirea etajelor. De altfel, un român a creat simulări ştiinţifice ale impactului avioanelor cu cele două turnuri. Voicu Popescu, profesor asistent la Universitatea Purdue din SUA, a tras următoarele concluzii: impactul a sfâşiat protecţiile termice ale coloanelor de rezistenţă, iar căldura degajată a topit apoi coloanele din oţel, determinând prăbuşirea clădirii.

Un program software realizat de dr.Voicu Popescu, alături de alţi oameni de ştiinţă de la Universitatea Purdue, simulează în detalii tehnice precise filmul impactului, cu o aplicaţie care transferă rezultatele numerice ale simulării în imagini 3D animate.

Impactul avioanelor cu turnurile



Securitatea în avioane, sub semnul întrebării

Măsurile de securitate introduse la aeroporturile din Europa în urma atacurilor de la 11 septembrie nu pot preveni, deocamdată, atacuri similare. Cabinele piloţilor nu sunt securizate pentru a preveni deturnarea avioanelor, iar mai mulţi jurnalişti, de aici şi din Europa, au demonstrat deja că pot fi introduse pachete suspecte cel puţin până în zona de acces la aeronavă.



Teroriştii de la 11/9 au sunat în România
Bin Laden va prezenta testamentul teroriştilor de la 11 septembrie
Bruxelles ? 11 septembrie ? Manifestaţie împotriva islamizării Europei
Americanii caută mesaje ascunse în înregistrarea cu Bin Laden

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close